ΚΟΣΜΟΣ

Επιφανειακή ηρεμία στα Σκόπια

Φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι παραμένουν στους δρόμους των Σκοπίων

Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια με τη βίαιη εισβολή τη νύχτα, στο κοινοβούλιο, οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων, επιφανειακή ηρεμία επικρατεί από το πρωί στα Σκόπια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη χθες, εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Εμμέσως οι Βρυξέλλες, δια εκπροσώπου τής Φεντερίκα Μονγκερίνι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όριοα της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά το χθεσινό διάγγελμά του για ηρεμία, έχει καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κόμματα, πλην του VMRO του Γκρουέφσκι, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δεδομένου ότι θεωρούν τον πρόεδρο ως υπαίτιο της επικίνδυνης κρίσης και μάλιστα τα αλβανικά δεν τον αναγνωρίζουν καν.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν διαφαίνεται επί του παρόντος φως στο τούνελ της κρίσης και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άφιξη, την Δευτέρα, στα Σκόπια, του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact