ΚΟΣΜΟΣ

«Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς»

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενδέχεται να έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά, ανακοίνωσε σήμερα αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου κατά της εξέγερσης στις ανατολικές περιοχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι αντάρτες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια περιοχή μεγέθους ενός σταδίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους βάσει μιας σύμβασης που το 2010 έγινε διεθνής νόμος, αλλά η Ουκρανία δεν την έχει υπογράψει.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως πραγματοποίησε επί μία εβδομάδα έρευνα στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Απρίλιο, και τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτει πως δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις, αλλά «τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς» που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στο Ντονέτσκ, το κύριο προπύργιο των ανταρτών.

«Προκαλεί σοκ το να βλέπεις ένα όπλο που τόσες χώρες έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιείται τόσο εκτεταμένα στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Μαρκ Χίζνεϊ, ανώτερος ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα όπλα. “Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να δεσμευθούν άμεσα ότι δεν θα χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και θα ενταχθούν στη συνθήκη για την απαγόρευσή τους».

Σε 12 επεισόδια που τεκμηριώθηκαν, πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, ανέφερε η οργάνωση. Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο του Ερυθρού Σταυρού στις 2 Οκτωβρίου στο Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως αναγνώρισε τα πυρομαχικά διασποράς από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα που βρέθηκαν στα σημεία όπου έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά και από υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.

«Δεν χρησιμοποιούμε πυρομαχικά διασποράς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από την αεροπορία και η αεροπορία μας δεν έχει πετάξει από τις 5 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε μια κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.

Ένας άλλος ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε επίσης αυτές τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς αβάσιμες».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ακόμη πως «παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι συνθήκες δείχνουν πως αντικυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνες για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact