ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο θανατηφόρα χώρα μετά τη Συρία είναι το Μεξικό

Τα καρτέλ «παράγουν» ανεξέλεγκτη βία

Τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν μετατρέψει το Μεξικό στη δεύτερη πιο θανατηφόρα εμπόλεμη ζώνη στον κόσμο, μετά τη Συρία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) αναφέρει ότι η Συρία είναι η πιο αιματηρή εμπόλεμη ζώνη του κόσμου, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με τις απώλειες να υπολογίζονται στις 50.000 το 2016.

Στην τελευταία έκδοση του Armed Conflict Survey, την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου για τις συγκρούσεις και τις απώλειες παγκοσμίως που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, διαπιστώθηκε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών που πλήττει την Κεντρική Αμερική λαμβάνει «ελάχιστη προσοχή», σύμφωνα με το Newsweek.

Στο Μεξικό, μόνο το 2016, πάνω από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο των ναρκωτικών, με τα καρτέλ να «παράγουν» ανεξέλεγκτη βία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπου βασιλεύουν τα καρτέλ, όπως η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα, που μετρούν περί τα 16.000 θύματα.

xntom

«Ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις του Μεξικού, ξεπερνά εκείνων του Αφγανιστάν και της Σομαλίας», παρατηρεί ο John Chipman, διευθύνων σύμβουλος και γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). «Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι θάνατοι οφείλονται στην χρήση όπλων και όχι από μαζικά όπλα όπως τανκ, πυροβόλα ή μαχητικά», συμπληρώνει. Στη φετινή της έκδοση, η έρευνα του ινστιτούτου IISS κατέγραφε 10 συγκρούσεις που «αντιπροσωπεύουν» το 80% των θανάτων παγκοσμίως. Κατά σειρά, οι πληγείσες χώρες είναι: η Συρία, το Μεξικό, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Τουρκία, το Νότιο Σουδάν και η Νιγηρία.

mkeesk2

Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό, αν και είχε μειωθεί τα έτη 2011-2014, ωστόσο παρουσίασε αύξηση το 2015, σε τέτοιο σημείο που έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη χώρα κατά τρία χρόνια!

Όπως εξηγεί ο ερευνητής του Ινστιτούτου, Antonio Sampaio, η σύλληψη και η εξόντωση ηγετικών μορφών από επικίνδυνα καρτέλ όπως οι Los Zetas, περιβόητοι για την ιδιαίτερη σκληρότητα που επιδεικνύουν στα θύματά του και τους μαζικούς αποκεφαλισμούς, συντέλεσε στη μείωση της βίας. Αλλά, νέες εγκληματικές ομάδες διαρκώς πολλαπλασιάζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας υιοθετώντας παρόμοιες μεθόδους εκφοβισμού και επέκτασης της εδαφικής τους εμβέλειας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact