ΚΟΣΜΟΣ

«Το Κονγκρέσο θα έχει λόγο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Βερολίνο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να συνεργασθεί πλήρως με το Κονγκρέσο σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Προσωπικά πιστεύω, όπως και ο πρόεδρος, ότι το Κονγκρέσο έχει να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό και ότι το Κονγκρέσο θα έχει ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέλη του Κονγκρέσου θα αποκλεισθούν από τη διαδικασία λήψης απόφασης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ενδεχόμενη αναστολή του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράν στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «δεν αποκλείει το Κονγκρέσο από τη διαδικασία ή σημαίνει ότι εν τέλει το Κονγκρέσο δεν θα ψηφίσει».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Αμερικανού Τζέφρι Φόουλ από τις βορειοκορεατικές αρχές, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αντάλλαγμα προς την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειες και άλλων αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα και υπάρχουν ελπίδες για τη σύντομη απαλευθέρωσή τους, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Ελπίζουμε ότι η δυναμική των πραγμάτων μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ίσως και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες … οι ΗΠΑ είναι απολύτως έτοιμες για το ενδεχόμενο αυτό», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε από την πλευρά του ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν απελευθέρωσε τον Τζέφρι Φόουλ «λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα».

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι παρούσες σχέσεις, το σημερινό στάτους κβο, ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους είναι «μη βιώσιμο» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact