ΚΟΣΜΟΣ

Στην Καταλονία ετοιμάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους

Όπως όλα δείχνουν η ερχόμενη Τρίτη θα είναι η «ημέρα της κρίσης» – Συγγνώμη από τη Μαδρίτη για τη βια

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εργάζονται πυρετωδώς πάνω στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το κείμενο της οποίας θα μπορούσε να εγκριθεί από τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη δικαστική απόφαση κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις της Μαδρίτης.

Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, που είχε οριστεί για την προσεχή Δευτέρα- και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της περιφέρειας- το κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Ένας Καταλανός βουλευτής, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα El Mundo, είπε ότι τα κόμματα υπέρ της απόσχισης στο καταλανικό κοινοβούλιο συζητούν το ενδεχόμενο το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την επόμενη Τρίτη.

«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη» δήλωσε ο Κάρλος Ριέρα, βουλευτής του κόμματος CUP, υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Κανείς δεν έχει διατυπώσει κάποιο σενάριο καθυστέρησης, αμφισημίας ή σύγχυσης. Δεν εργαζόμαστε επί αυτού του σεναρίου» τόνισε.

Ο Ραούλ Ρομέβα, υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC νωρίτερα σήμερα ότι το κοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συνεδρίαση και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο Ρομέβα.

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της καταλανικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη, ωστόσο, η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά σήμερα για τη χρήση βίας κατά την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε κρίνει παράνομο.

Η συγγνώμη αυτή διατυπώθηκε αφού η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia επικαλέστηκε πηγές από το κόμμα του Πουτζντεμόντ σύμφωνα με τις οποίες μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα καθυστερούσε εάν η Μαδρίτη προχωρούσε σε μια «κίνηση», όπως το να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που εστάλησαν στην περιοχή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact