ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Ραχόι στην Καταλονία

Η Κομισιόν «δίνει μαθήματα δημοκρατίας σε κράτη εκτός Ευρώπης, αλλά όχι εντός Ευρώπης», καταγγέλλει

«Ντροπή» για την Ισπανία και τη δημοκρατική Ευρώπη συνολικά χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης την «εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές εναντίων των Καταλανών πολιτών».

Μιλώντας στην καταλανική τηλεόραση El Punt Avui, όπου μαζί με τον Pavel Telička, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ALDE), συζήτησαν για το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Ραχόι παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου».

Για την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΕΕ συνολικά, σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών πιέζουν για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ενώ συγκεκριμένα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν αρνούμενη να καταδικάσει ευθέως τη βία και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης υιοθετεί “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας σε κράτη εκτός Ευρώπης, αλλά όχι εντός Ευρώπης».

Για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως δεν τάσσεται υπέρ, στηρίζει ωστόσο τη θέση της δημάρχου Βαρκελώνης Άντα Κολάου, για έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν, αναγνωρίζοντας παράλληλα την παράδοση ισχυρής αυτονομίας των περιφερειών στην Ισπανία.

Τέλος, σημείωσε πως «το επαναστατικό αίσθημα των Καταλανών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τη δημοκρατική, πολιτική αλλαγή στην Ισπανία», δηλώνοντας πως «το Σύνταγμα, οι θεσμοί και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν, με τον δημοκρατικό διάλογο να αποτελεί τη μόνη λύση προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact