ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη

«Με αλλαγή του νόμου ένας επενδυτής θα μπορεί να καλλιεργεί, επεξεργάζεται και διαθέτει προϊόντα»

Η συνδρομή τεσσάρων υπουργείων είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε ο κ. Ξανθός. «Απαντήσαμε και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας».

Ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών να υποβάλουν φακέλους στον ΕΟΦ, να αδειοδοτηθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα φάρμακα».

Προσθέτοντάς ότι «αν το αιτηθεί ένας ασθενής, από τον Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να γίνει η εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό και να υπάρχει νόμιμα πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου, να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση».

«Αυτή είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η επεξεργασία έχει προχωρήσει, κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο», διευκρίνισε ο κ. Ξανθός. Ενώ απέδωσε σε «λόγους διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους», τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact