ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος από αύριο η Ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum

Το τέλος της επιχείρησης του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 15.000 μεταναστών στη Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

«Η Mare Nostrum σταματά», δήλωσε ο Αλφάνο στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι από αύριο Σάββατο 1η Νοεμβρίου ξεκινά μια νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά ευρωπαϊκή, από τη Frontex, με την ονομασία Τρίτων.

«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της χρονιάς για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μετά τα δύο ναυάγια που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 400 μεταναστών κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα.

Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας», διευκρίνισε ο Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Ιταλία «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, σχολίασε από την πλευρά της η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Στο μεταξύ αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις –περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών χωρίς Σύνορα– ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να μην υλοποιήσουν αυτή την απόφαση.

«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν σοβαρά για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, διότι η επιχείρηση Τρίτων δεν θα έχει εντολή να διεξάγει αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα και θα αποτελεί μια μερική λύση στο πρόβλημα», αναφέρουν σε μια ανοικτή επιστολή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η επιχείρηση Τρίτων «θα επικεντρωθεί στην περιπολία των ακτογραμμών και την εξέταση των αιτούντων άσυλο μόλις αυτοί φτάσουν στη στεριά», αντί να επεμβαίνει ενεργά όταν υπάρχουν πλοιάρια σε κίνδυνο, όπως έκανε ως τώρα η Mare Nostrum.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της επιχείρησης Τρίτων, κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού της Mare Nostrum, ενώ εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται «να φτάνει ως τα διεθνή ύδατα όπου τόσοι πολλοί πεθαίνουν, αλλά θα επικεντρώνεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact