ΚΟΣΜΟΣ

«Δημοκρατική και πολιτική» μετάβαση απαιτεί η αντιπολίτευση στη Μπουρκίνα Φάσο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Μπουρκίνα Φάσο απαίτησαν σήμερα να υπάρξει μια «δημοκρατική και πολιτική» μετάβαση στη χώρα, απορρίπτοντας την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

«Η νίκη που επιτεύχθηκε από τη λαϊκή εξέγερση ανήκει στον λαό και κατά συνέπεια η διαχείριση της (πολιτικής) μετάβασης του ανήκουν νόμιμα και δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να υφαρπαγεί από τον στρατό» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανώσεων συνεδρίασαν επί μιάμιση ώρα, αργά το μεσημέρι σήμερα. Επρόκειτο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 5 το απόγευμα, η οποία όμως ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση. Εγκαταλείφθηκε επίσης το σχέδιο της αντιπολίτευσης να καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση αύριο το πρωί, όπως ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έκκληση για μια «πολιτική μετάβαση» με τη συναίνεση όλων των πλευρώ απηύθυνε επίσης και η Αφρικανική Ένωση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών θα συνεδριάσουν την Δευτέρα για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Μπουρκίνα Φάσο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο ανέθεσαν νωρίτερα σήμερα στον αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζιντά να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Σε μία από τις πρώτες ενέργειές του, ο Ζιντά ανακοίνωσε ότι ανοίγει και πάλι ο εναέριος χώρος της Μπουρκίνα Φάσο που είχε κλείσει από την Παρασκευή. Ωστόσο, τα χερσαία σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ισχύ παραμένει επίσης και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα, από τις 22.00 (αντί για τις 19.00) έως τις 6.00 το πρωί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου λειτουργεί και πάλι κανονικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact