ΚΟΣΜΟΣ

Γελούν οι Αμερικανοί με το «οθωμανικό χαστούκι» του Ερντογάν

Πλάκα έκανε στον Ταγίπ Ερντογάν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, αλλά και οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι, για τη δήλωση του περί «οθωμανικού χαστουκιού», που υποτίθεται ότι θα …δώσει στα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία βρίσκονται στη Συρία για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους μαχητές του YPG.

Όπως μεταδίδει το mignatiou.gr, η εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά, εάν οι Αμερικανοί έχουν βιώσει ένα τέτοιο «οθωμανικό χαστούκι», και απάντησε ανάμεσα στα χαχανητά των παριστάμενων δημοσιογράφων ότι είναι αστεία (η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν).

“Όπως αστείο ήταν και το σχόλιο που μου είπατε (εννοεί τη δήλωση του κ. Ερντογάν)… Δεν πρόκειται να απαντήσω στο σχόλιο του κάθε ξένου ηγέτη”, είπε η εκπρόσωπος.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ξεκίνησε όταν ο στρατηγός Πολ Φάνκ, διοικητής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψης του στην πόλη Manbij ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους εάν δεχθούν επίθεση.

«Θα μας χτυπήσουν, θα απαντήσουμε επιθετικά. Θα αμυνθούμε “, είπε ο στρατηγός με αποτέλεσμα να …θυμώσει ο κ. Ερντογάν και να απειλήσει με τη σειρά του τους Αμερικανούς.

Η εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι “ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουμε είναι η επίσκεψη του υπουργού (Τίλερσον) στην Τουρκία. Νομίζω ότι δείχνει πόσο σοβαρή είναι αυτή η υπόθεση και πόσο σοβαρά την αντιμετωπίζουμε», τόνισε η κ. Nauert.

Ο Αμερικανός υπουργός θα πάει στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους αξιωματούχους. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα τον δεχθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Εάν αρνηθεί κάθε επαφή με τον κ. Τίλερσον, τότε τα πράγματα παίρνουν εντελώς άσχημη τροπή για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Οι Τούρκοι έχουν δηλώσεις ότι οι επαφές του Αμερικανού υπουργού είναι σημαντικότατες και θα διαφανεί αν θα «σπάσει» η σχέση ή θα συνεχιστεί.

Τα προβλήματα μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας είναι πολλά, αλλά εσχάτως οι σχέσεις μολύνθηκαν λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας, Οι τελευταίοι τους βοήθησαν στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Άγκυρα θεωρεί τους μαχητές του YPG ως συνεργάτες των ανταρτών του PKK. Για το λόγο αυτόν ξεκίνησε την εισβολή στην Αφρίν, με την οποία διαφωνεί η Ουάσιγκτον.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να κτυπήσει και την περιοχή γύρω από τη Συριακή πόλη Manbij όπου τα στρατεύματα των ΗΠΑ εκπαιδεύουν τις κουρδικές δυνάμεις.

Πάντως, οι Αμερικανοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, καθώς οι Κούρδοι μαχητές εγκαταλείπουν τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να υποστηρίξουν τους συντρόφους τους στην Αφρίν. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για το Πεντάγωνο, που φοβάται ότι οι τρομοκράτες του ΙΚ θα επιστρέψουν στις πόλεις που έχασαν από τις δυνάμεις του συνασπισμού.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ: 28.20

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact