ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία με αντιρματικούς πυραύλους

Η πώληση εκατοντάδων Javelin και δεκάδων μονάδων ελέγχου τους εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την προβλεπόμενη πώληση στην Ουκρανία εκατοντάδων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και δεκάδων μονάδων ελέγχου τους, με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος για την ουκρανική κυβέρνηση να ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια δολάρια, γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τον Δεκέμβριο ότι θα προμήθευε με αμυντικού χαρακτήρα θανατηφόρο οπλισμό την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς από τη μια και φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη, ο οποίος ξέσπασε λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η αγορά των αντιαρματικών πυραύλων Τζάβελιν («Ακόντιο») έχει στόχο την προστασία ουκρανών στρατιωτών και πολιτών. Η Ρωσία έκρινε ότι η αμερικανική απόφαση να προχωρήσει η πώληση θα ενθαρρύνει εκείνους που προκρίνουν τη χρήση βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε ότι η πώληση δεν θα μεταβάλλει την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, πάντως «το σύστημα Τζάβελιν θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει μακροπρόθεσμες αμυντικές ικανότητες και να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει την προμήθεια 210 πυραύλων Τζάβελιν και 37 Μονάδων Ελέγχου Εκτόξευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Βασικός προμηθευτής του υλικού θα είναι μια κοινοπραξία της Raytheon και της Lockheed Martin και η παράδοση των πυραύλων και των παρελκόμενών τους αναμένεται να έχει αποπερατωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Η απόφαση να προχωρήσει η πώληση αναμένεται να προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στη Ρωσία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ουάσινγκτον φρόντιζε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά προμηθεύοντας «θανατηφόρα» όπλα στο Κίεβο, για να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η ήδη τεταμένη σχέση της με τη Μόσχα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact