ΚΟΣΜΟΣ

«Ελληνικό χέρι» πίσω από τη νέα εμπλοκή με τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία

Εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές

Νέα εμπλοκή σημειώνεται με την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισε χθες να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Το τελικό κείμενο – που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου – απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.

Η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Άγκυρα για να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτή Kay Granger, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.

«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.


Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact