ΚΟΣΜΟΣ

«Έξυπνους» ανιχνευτές ψεύδους στα σύνορα δοκιμάζει η ΕΕ

Το iBorderCtrl, θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε Ουγγαρία, Λετονία και Ελλάδα για έξι μήνες

Ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη θα δοκιμαστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνοριακά περάσματα, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, γράφει η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ταξιδιώτες θα κληθούν να μεταφορτώσουν φωτογραφίες από το διαβατήριό τους, τη βίζα και την απόδειξη των χρημάτων που κατέβαλαν και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν μια κάμερα web για να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «τι υπάρχει στη βαλίτσα σας».

Το έργο κόστους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται iBorderCtrl, θα δοκιμαστεί στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ελλάδας για έξι μήνες. Στόχος του έργου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η επιτάχυνση της κυκλοφορίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Κύπρος προγραμματίζουν, επίσης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετά από τις αρχικές δοκιμές. Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, το σύστημα είναι περίπου 76% ακριβές, αλλά η ομάδα του έργου «iBorderCtrl» υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό σε 85%.

Ο Γιώργος Μπουλταδάκης, συντονιστής της European Dynamics στο Λουξεμβούργο, δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνολογίες – καθώς και νέες – για να ενδυναμώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους».

Η εφημερίδα Guardian υποστηρίζει πάντως ότι τα συστήματα ανιχνευτών ψεύδους επικρίνονται ως «ψευδοεπιστημονικά». Η ΕΕ κατηγορείται για την προώθηση ψευδοεπιστημονικών μεθόδων, μετά την ανακοίνωση σχεδίων για ένα «έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ψεύδους» στα πιο πολυσύχναστα σύνορά της, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων μεταναστών, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο «ανιχνευτής ψεύδους», που πρόκειται να δοκιμαστεί στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία, περιλαμβάνει τη χρήση ενός ηλεκτρονικού animation, ενός συνοριοφύλακα, εξατομικευμένου ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα και τη γλώσσα του ταξιδιώτη, που κάνει ερωτήσεις μέσω μιας κάμερας. Το σύστημα «ανίχνευσης της εξαπάτησης» θα αναλύσει τις μικροεκφράσεις όσων επιδιώκουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ για να δουν αν είναι ειλικρινείς σχετικά με το προσωπικό τους υπόβαθρο και τις προθέσεις τους. Εκείνοι που φθάνουν στα σύνορα θα πρέπει να έχουν φορτώσει φωτογραφίες του διαβατηρίου, της θεώρησης και της απόδειξης των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

Το έργο, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, έχει επικριθεί έντονα από ειδικούς. Ο Μπρούνο Βέρτσερε λέκτορας της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Volskrant ότι πιστεύει ότι το σύστημα θα οδηγούσε σε άδικα αποτελέσματα. «Τα μη λεκτικά μηνύματα, όπως οι μικροεκφράσεις, πραγματικά δεν λένε τίποτα για το αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικές βάσεις για τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τώρα». Ο Μπένετ Κλάινμπεργκ, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ψευδοεπιστημονικού ελέγχου των συνόρων».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact