ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη – ορόσημο σε βάρος αστυνομικών για φόνο στις Φιλιππίνες

Κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονία 17χρονου στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»

Ένοχοι κρίθηκαν τρεις Φιλιππινέζοι αστυνομικοί για τον φόνο ενός εφήβου, απόφαση – ορόσημο καθώς είναι η πρώτη τέτοιου είδους που λαμβάνεται από την έναρξη του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Δικαστήριο των Φιλιππίνων καταδίκασε τους τρεις σε έως 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή τον καθένα για τον φόνο του 17χρονου Kian Delos Santos το 2017.

Ο Ντουτέρτε ξεκίνησε το 2016 την καμπάνια κατά των ναρκωτικών, προκειμένου να περιορίσει το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα του.

Έκτοτε, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, έχουν πέσει νεκροί 5.000 ντίλερ ή χρήστες.

Ο Ντουτέρτε δέχεται κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που του καταλογίζουν πως εγκρίνει τους φόνους που γίνονται εξωδικαστικά αλλά και παρέχει χάρη στους αστυνομικούς που καταδικάζονται για φόνους στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

«Η νοοτροπία ‘πρώτα πυροβολώ, μετά σκέφτομαι’ δεν μπορεί να είναι δεκτή σε μία πολιτισμένη κοινωνία» δήλωσε ο δικαστής Roldolfo Azucena. «Ποτέ δεν θεωρούνταν η ανθρωποκτονία ή ο φόνος λειτουργία της επιβολής του νόμου. Η δημόσια ειρήνη δεν μπορεί να βασίζεται στο κόστος της ανθρώπινης ζωής».

Ο φόνος του Kian Delos Santos στη Μανίλα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Είχε βρεθεί νεκρός σε ένα δρομάκι και η αστυνομία τον κατηγορούσε για εμπόριο ναρκωτικών, αν και η οικογένειά του αμφισβητούσε την κατηγορία. 

Οι αστυνομικοί δήλωσαν πως τον σκότωσαν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Όμως οπτικό υλικό από κύκλωμα ασφαλείας διέψευσε τον ισχυρισμό τους και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Δύο μήνες μετά τον φόνο, η αστυνομία κλήθηκε να σταματήσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αλλά η εκστρατεία άρχισε και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο Ντουτέρτε να καταγγέλλει πως η κατάσταση επιδεινώθηκε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact