ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασισμένα για νέες διαδηλώσεις τα «κίτρινα γιλέκα» παρά τα «δώρα» του Μακρόν

Πολυάριθμες εκκλήσεις μέσω Facebook για την πραγματοποίηση νέων διαμαρτυριών

Τα «κίτρινα γιλέκα» θα βγουν άραγε στους δρόμους αύριο, Σάββατο, για μια πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων; Οι διαδηλωτές φαίνονταν αποφασισμένοι σήμερα παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, η οποία ανησυχεί για νέα βίαια επεισόδια και για τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αυτών των Γάλλων που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και έναν μήνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, καλούν και πάλι σε συγκεντρώσεις αύριο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Και αυτό παρά τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν –κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό– και τις εκκλήσεις για «αναστολή» της κινητοποίησης σ’ ένα πλαίσιο τρομοκρατικής απειλής που έχει αναβιώσει μετά την επίθεση στο Στρασβούργο την Τρίτη που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε (…) Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει σήμερα ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ’ αυτόν, είναι ασυνήθιστο».

Στο Facebook, κύριο δίαυλο κινητοποίησης αυτού του κινήματος, οι πολυάριθμες εκκλήσεις για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για πέμπτο διαδοχικό Σάββατο συνασπίζουν χιλιάδες πρόσωπα.

«Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε, δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για να διαδηλώσουμε. Κίτρινα γιλέκα, όλοι μαζί ενωμένοι το Σάββατο», έγραφε μια από τις ομάδες του κινήματος στο Facebook. Χθες το βράδυ, ο δράστης της επίθεσης εναντίον της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Στρασβούργου, ο Σερίφ Σεκάτ, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Ωστόσο, ορισμένοι προωθούν τον κατευνασμό. Η ένωση «Ρομπέν των Λεωφορείων», η οποία μετέφερε τρεις φορές στο Παρίσι «κίτρινα γιλέκα» από τη βόρεια Γαλλία, ματαίωσε τις αυριανές αναχωρήσεις, ένδειξη πως οι διαδηλωτές «δεν έχουν κινητοποιηθεί για να πάνε στο Παρίσι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμπό Βερόν, πρόεδρος της ένωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις βίαιες ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών θα προστατεύουν μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και θα εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο.

«Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπιές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι τα καταστήματα στην πρωτεύουσα θα πληγούν λιγότερο αυτό το Σάββατο απ’ ό,τι τα τρία προηγούμενα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε εξάλλου σήμερα στον ραδιοσταθμό Europe 1: «Θα προτιμούσα οι δυνάμεις της τάξης να κάνουν την αληθινή δουλειά τους, δηλαδή να καταδιώκουν τους εγκληματίες, να μειώνουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο μάλλον, παρά να πρέπει να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας».

Επίσης μια προσωπικότητα της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο Ξαβιέ Μπερτράν, εξέφρασε ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες σκηνές βίας αύριο: «Κάθε φορά που τα κίτρινα γιλέκα θέλουν να διαδηλώσουν, άλλοι έρχονται πίσω τους (…) και σπάνε».

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η νομαρχία του Παρισιού ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα 8.000 στελέχη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact