ΚΟΣΜΟΣ

Διερευνητική αποστολή σε Τίρανα και Σκόπια που περιμένουν να ανοίξει η πόρτα της Ε.Ε.

Θα εξεταστεί η πρόοδο των μεταρρυθμίσεων των δύο χωρών

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) μεταβαίνει σε Τίρανα και Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, που οι δύο χώρες προσδοκούν να γίνει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο Εσθονός και μέλος του ΕΛΚ Τούνε Κέλαμ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία, ζήτησε «να τερματίσει η αντιπολίτευση το μποϊκοτάζ» στη Βουλή και να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος» με την κυβέρνηση. «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε για το θέμα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα εξετάσουν στα Τίρανα και τα Σκόπια την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την ΕΕ, καθώς απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκτιμηθεί κατά πόσο οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ.

Η επταμελής αποστολή θα συναντήσει ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν, επίσης, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί η ΕΕ για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η προενταξιακή χρηματοδότηση στην πράξη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Κέλαμ ενόψει της επίσκεψης και πρόσθεσε: «το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και των Σκοπίων. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεως χωρίς καθυστέρηση».

Η αποστολή του ΕΚ θα αποτελείται από τους εξής επτά ευρωβουλευτές: Τούνε Κέλαμ, Κρίστιαν Πρέντα (ΕΛΚ Ρουμανία), Κνουτ Φλέκενσταϊν (σοσιαλιστές Γερμανία), Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ (σοσιαλιστές Ισπανία), Μπας Μπέλντερ (συντηρητικοί Ολλανδία), Ιλχάν Κιουτσούκ (φιλελεύθεροι Βουλγαρία), Ταμάς Ταμάς Μέτζερικς (πράσινοι Ουγγαρία).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact