ΕΛΛΑΔΑ

Το απόλυτο μπάχαλο στο Μάτι: Δεν ήξεραν καν, αν υπάρχει φωτιά

Ντροπή και θλίψη προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται στο εισαγγελικό πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Διάλογοι που σοκάρουν καταδεικνύοντας την αποδιοργάνωση του κράτους, την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της καταστροφής σε μια στιγμή κρίσης που απαιτούσε συντονισμό, γρήγορη λήψη αποφάσεων και σωστή διαχείριση των δυνάμεων. Εκείνο το μοιραίο απόγευμα δεν υπήρξε τίποτα από αυτά, με αποτέλεσμα 100 άνθρωποι να καούν ζωντανοί, δίπλα στη θάλασσα. 

Ωστόσο, κανείς μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί τα όσα τραγικά αποκαλύπτονται στο εισαγγελικό πόρισμα, με τους διαλόγους τόσο των απελπισμένων πολιτών που την ώρα που καίγονταν, στην επικοινωνία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ειρωνίες, όσο και των εμπλεκομένων φορέων μεταξύ τους. Διάλογοι που καταδεικνύουν το πλήρες μπάχαλο που επικράτησε το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας και οδήγηση στην εθνική καταστροφή με τους 100 νεκρούς. 

Από τα πιο σοκαριστια σημεία του πορίσματος είναι εκείνο στο οποίο οι εισαγγελείς εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για τον αν το «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε το πού έκαιγε εκείνη τη στιγμή η φωτιά, προς τα πού επεκτεινόταν, ακόμη και το αν υπήρχε όντως φωτιά. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το διάλογο μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Ερμής Αθηνών» (υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών) με αξιωματικό της υπηρεσίας «199».

  • «Ερμής Αθηνών προς αξιωματικό υπηρεσίας του 199»: Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόσο ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει…Βόρεια βορειοδυτικά έχει θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω, δεν το καταλαβαίνεται αυτό το πράγμα; Γυρνάω εγώ στο 15 δεν μου απαντάει κανένας, γυρνάμε εσάς, και δεν μου απαντάει ούτε από εσάς κανένας».
  • Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;
  • «Ερμής Αθηνών»: Όχι, όχι και δεν τα χειρίζομαι εγώ τα εναέρια.
  • Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;
  • «Ερμής Αθηνών»: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσα τον, ποιος τα διαχειρίζεται εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε».

Με άλλα λόγια ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών δήλωνε ότι δεν γνωρίζει ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα! 

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199» και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) επιχειρήσεων είναι προφανές, ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήτοι ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφείλονταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της..».

Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

«Δεν γνώριζε ούτε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας»

«Δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τα εναέρια μέσα και το έργο τους, δηλαδή ποιο μέσο αεροπυρόσβεσης ή συντονιστικό πετούσε και που» σημειώνουν οι εισαγγελείς και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, δεν γνώριζε το ΕΣΚΕ /199 – ΣΕΚΥΠΣ, ΣΚΕΔ, ΚΕΠΠ, ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΑΤΑ και το γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος σε ποια πυρκαγιά, ήτοι στη περιοχή της Κινέττας, Πεντέλης ή Καλάμου πετούσαν και σε ποιο χρόνο τα εναέρια μέσα, που συνέδραμαν στη αεροπυρόσβεση ή συντόνιζαν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις. …Ειδικότερα μάλιστα για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, που διαχειρίζονταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή Νταού Πεντέλης – Νέου Βουτζά».

Γενικότερα, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς «από τις απομαγνητοφωνήσεις των ενσύρματων επικοινωνιών του 199- ΣΕΚΥΠΣ προκύπτει ότι το ΕΣΚΕ και γενικότερα τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχαν καμία πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ήτοι ακριβή τόπο εκδήλωσης, μέτωπα, εξέλιξη, εξάπλωσή της, δυνάμεις που επιχειρούσαν, συνεργασίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη συντονισμού των δυνάμεων με σκοπό την αποτροπή των τραγικών συνεπειών αυτής».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact