ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Ακιντζί για την κυπριακή ΑΟΖ: Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε

«Εάν κάνετε γεωτρήσεις θα κάνουμε κι εμείς»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τη Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν θέλει να έχει λόγο στο θέμα της ενέργειας η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Η εναλλακτική που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να καθίσουν και να παρακολουθούν, υποστήριξε σύμφωνα με το philenews.com και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, o Ακιντζί είπε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το έλεγε ότι «θα φτάναμε σε τέτοιες μέρες», προσθέτοντας πως στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Μάιο του 2015 έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως εκείνη τη μέρα είπε στον Νίκο Αναστασιάδη: «ή να το αναβάλετε για κάποιο διάστημα ή να κινηθούμε από κοινού» και εκείνος του απάντησε ότι «δεν θα προχωρήσουμε αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον και θα επικεντρωθούμε στο Κυπριακό, γι αυτό και το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, αυτό συνεχίστηκε με αυτό τον τρόπο για δύο χρόνια και εκείνο το διάστημα υπήρξε κάποια πρόοδος. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα, ανέφερε, αυτά που ειπώθηκαν (από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) ξεχάστηκαν, έγιναν διαγωνισμοί και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για γεωτρήσεις.

«Κάθε φορά που θέταμε το θέμα παίρναμε την απάντηση ότι «αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων, αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλαδή εκείνης της Δημοκρατίας την οποία διοικούν μόνοι τους αλλά στην οποία έχουμε κι εμείς δικαιώματα από το παρελθόν.

Μας έλεγαν ακόμη πως «όταν φτάσει η ώρα που θα λυθεί το ζήτημα τότε θα σας δώσουμε το μερίδιό σας». Εμείς τους προειδοποιούσαμε «σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε ως δύο κοινότητες μαζί και θα συνεχίσουμε να είμαστε, η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί η Τουρκία μακριά από αυτή την εξίσωση ενέργειας. Εάν εσείς συνεχίσετε σε αυτό τον δρόμο τότε είναι σαν να μας λέτε “έχετε κι εσείς Μεσόγειο και κάντε κι εσείς το ίδιο”. Άλλη εναλλακτική δεν μας αφήνετε. Εάν εσείς κάνετε σεισμικές έρευνες θα κάνουμε κι εμείς, εάν κάνετε γεωτρήσεις θα κάνουμε κι εμείς», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact