ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημο: Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου

Θυροκολλήθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Τρίτης (11/06) το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.

Σύμφωνα με αυτό οι εκλογές ορίζονται για τις 7 Ιουλίου, ενώ η Βουλή να ανοίξει εκ νέου στις 17 Ιουλίου.

Στο ενδιάμεσο, ο νικητής που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει να έχει σχηματίσει εκλογές ή εναλλακτικά να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε εκείνος να την παραδώσει στον επόμενο.

Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Επειδή ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε σπουδαίο εθνικό λόγο, για την διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχουμε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, οπότε θα αλλάξει μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση για να διενεργηθούν οι εκλογές αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί στη χώρα ένα κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, γι’ αυτό ζητώ την διάλυση της Βουλής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε με τη θυροκόλληση του διατάγματος διάλυσης της Βουλής και οι συνδυασμοί που θέλουν να συμμετάσχουν έχουν διορία 9 μέρες.

Αμέσως μετά την ορκομωσία των νέων βουλευτών θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, με την εκλογή του νέου προέδρου, των αντιπροέδρων του Σώματος και των κοσμητόρων και γραμματέων.

Στη συνέχεια, πιθανότατα στις 19 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το Προεδρικό Διάταγμα θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, ο φρούραρχος της Βουλής, υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης ενώ ο Λευτέρης Κρέτσος, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Έφη Αχτσιόγλου επιστρέφει στο κόμμα και αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact