ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Όχι στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης με τη Βρετανία

Τι διεκδικούν οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι, τι απαντάει η ΕΕ

Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του «διαζυγίου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου όποιος και να αναλάβει να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πολλοί από τους επίδοξους διαδόχους της Μέι, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δηλώνουν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απειλεί να μην πληρώσει τον «λογαριασμό» του Brexit που προβλέπεται από την υπάρχουσα συμφωνία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου της Συμφωνίας Αποχώρησης» στην οποία κατέληξαν πέρσι η ΕΕ και η κυβέρνηση της Μέι, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Γιούνκερ, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας από τον ιστότοπο politico.eu. «Δεν πρόκειται για μια συνθήκη μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι μια συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, την οποία θα πρέπει να σεβαστεί ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι», συνέχισε ο Γιούνκερ. «Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση», επέμεινε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν εδώ και μήνες, ο Γιούνκερ εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξουν «κάποιες αποσαφηνίσεις, διευκρινίσεις, προσθήκες όσον αφορά την πολιτική διακήρυξη» που θα συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η διακήρυξη αυτή, που δεν αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης, αποτυπώνει το περίγραμμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «η εκλογή νέου πρωθυπουργού (στη Βρετανία) δεν θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο Γιούνκερ αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες είχε την εντύπωση ότι βασική έγνοια της βρετανικής πολιτικής τάξης ήταν «η αντικατάσταση της Τερέζα Μέι και ότι η εξεύρευση μιας διευθέτησης με την ΕΕ».

Αφού το σκέφτηκε για αρκετά δευτερόλεπτα, απάντησε με ένα απλό «όχι» στην ερώτηση αν προτιμά κάποιον για διάδοχο της Μέι.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει διαρκώς εδώ και πολλούς μήνες ότι δεν πρόκειται να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία έχουν ήδη απορρίψει τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές. Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του απειλεί να μην πληρώσει τον «λογαριασμό» του Brexit αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις. Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αναφέρει το ύψος αυτού του «λογαριασμού» αλλά καθορίζει μόνο τη μέθοδο και τις αρχές με βάση τις οποίες θα καθοριστούν τα ποσά που οφείλονται από το Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 40-45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact