ΚΟΣΜΟΣ

Ομοφυλόφιλος δημοσιογράφος στο τιμόνι αριστερού ισραηλινού κόμματος

Το Ισραήλ αναγνωρίζεται ως μια χώρα προηγμένη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Το κόμμα Μερέτζ της ισραηλινής αριστεράς εξέλεξε χθες το βράδυ επικεφαλής του τον Νιτζάν Χόροβιτς, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός εθνικού πολιτικού οργανισμού στο Ισραήλ.

Ο 54χρονος δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Χόροβιτς κέρδισε την Ταμάρ Ζάντμπεργκ, πρόεδρο του Μερέτζ εδώ και λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην κεντρική επιτροπή.

Το Ισραήλ αναγνωρίζεται ως μια χώρα προηγμένη όσον αφορά τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ, μέχρι και σε θεσμούς όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε στις 5 Ιουνίου επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης τον πρώτο ανοικτά γκέι υπουργό στην ιστορία της χώρας, τον Αμίρ Οχάνα. Ο διορισμός αυτός θεωρείται πως έγινε επειδή ο Οχάνα είναι πολιτικά πιστός στον Νετανιάχου και έχει ταχθεί υπέρ ενός νομοσχεδίου που απαλλάσσει από τις ποινικές διώξεις τον πρωθυπουργό, ο οποίος απειλείται με κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος βουλευτής του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Ούζι Ίβεν, είχε εκλεγεί το 2002. Πέντε βουλευτές (από τους 120) του κοινοβουλίου που εξελέγη τον Απρίλιο είναι ομοφυλόφιλοι.

Η εκλογή του Χόροβιτς πραγματοποιήθηκε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου, ευρισκόμενος σε αδυναμία να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές του Απριλίου, προτίμησε να προκαλέσει νέες εκλογές.

Το κόμμα Μερέτζ (το όνομά του είναι ένα ακρωνύμιο που μπορεί να μεταφρασθεί ως Ενέργεια) παίζει σε κάθε εκλογή την κοινοβουλευτική επιβίωσή του. Στην Κνεσέτ που εξελέγη τον Απρίλιο, έχει τον μικρότερο δυνατό αριθμό εδρών (τέσσερις) αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Χόροβιτς αναμένεται να θέσει τα ζητήματα μιας προσέγγισης με το Εργατικό Κόμμα ή με το ψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ, καθώς και της τοποθέτησης του Μερέτζ σε σχέση με τα αραβικά κόμματα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τα άλλα κόμματα της αριστεράς ενόψει των εκλογών», δήλωσε ο Χόροβιτς στην ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη του την περασμένη νύχτα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact