ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απέκτησαν υπουργό Άμυνας μετά από επτά μήνες

Το προφίλ του Μαρκ Έσπερ, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία

Οι ΗΠΑ απέκτησαν χθες, Τρίτη 23 Ιουλίου, νέο υπουργό Άμυνας, με τον διορισμό του Μαρκ Έσπερ να εγκρίνεται από τη Γερουσία, επτά μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην στρατηγού των Πεζοναυτών, Τζιμ Μάτις.

Πρώην στρατιωτικός που μεταπήδησε στην αμυντική βιομηχανία, επικεφαλής του στρατού ξηράς από το 2017, ο 55χρονος Έσπερ ορκίστηκε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της τελετής ορκωμοσίας του νέου υπουργού Άμυνας. «Δεν υπάρχει κανείς πιο κατάλληλος να διευθύνει το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε στον Έσπερ για να αναλάβει το υπουργείο, αφού η προηγούμενη επιλογή του, ο Πάτρικ Σάναχαν, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αφού είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για έξι μήνες.

Ο 55χρονος αναλαμβάνει επικεφαλής ενός Πενταγώνου αποσταθεροποιημένου από τις εναλλαγές στην ηγεσία του από τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο δεν διέθετε επισήμως έναν υπουργό ο οποίος θα είναι ικανός να αντισταθεί στις παρορμήσεις ενός προέδρου όπως ο Τραμπ, και μάλιστα την ώρα που η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως εμπλέκεται σε δύο πολέμους, στη Συρία και το Αφγανιστάν, και βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Ο διορισμός του εγκρίθηκε με 90 ψήφος υπέρ έναντι 8 κατά, όμως πολλοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την υποψηφιότητά του, κυρίως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Καμάλα Χάρις. Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέλεξαν να τερματιστεί μια περίοδος αβεβαιότητας στο Πεντάγωνο, εγκρίνοντας τον διορισμό.

«Είναι ιδιαίτερη η ευθύνη να συμβουλεύεις ένα πρόεδρο που δεν έχει εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Πιστεύω ότι ο Έσπερ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντικ Ντάρμπιν.

«Έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου μας, την εμπιστοσύνη του στρατού μας και την εμπιστοσύνη του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ίνχοφι πριν από την ψηφοφορία, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για έναν «υποψήφιο απολύτως προετοιμασμένο» να αναλάβει τα καθήκοντα του, είχε τονίσει τη Δευτέρα ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο πρώτος στρατός παγκοσμίως να αποκτήσει κανονικό υπουργό. «Ο κόσμος είναι γεμάτος σοβαρές απειλές εναντίον μας, εναντίον των συμμάχων μας και των συμφερόντων μας, κυρίως η επιμονή του Ιράν να συνεχίζει να προκαλεί ένταση στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε.

Ο Μαρκ Έσπερ γνωρίζει τη Μέση Ανατολή: είχε πολεμήσει στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, ανήκε στη διαβόητη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού.

Στενός συνεργάτης του Πομπέο

Ο Έσπερ είναι στενός συνεργάτης του επόμενου επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος θα διαδεχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, όπως και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μαζί με τον οποίο σπούδασε στη διάσημη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ. Οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους την ίδια χρονιά, το 1986.

Ο Πομπέο συνεχάρη τον Έσπερ στο Twitter, για να επισημάνει στο μήνυμά του ότι «η διπλωματία και η άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων».

Ωστόσο, οι σχέσεις του Έσπερ με την αμυντική βιομηχανία προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις στη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητάς του. Η Γουόρεν εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για τους δεσμούς του με την εταιρεία Raytheon, στην οποία ήταν στέλεχος επί επτά χρόνια μέχρι που ο Τραμπ τον επέλεξε για διοικητή του στρατού ξηράς.

«Σε ηλικία 18 ετών πήγα στο Γουέστ Πόιντ και ορκίστηκα να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα, υιοθέτησα τις αξίες που ονομάζονται καθήκον, τιμή και πατρίδα. Και έκτοτε ζω πάντα σεβόμενος αυτές τις αξίες. Πολέμησα για αυτή τη χώρα», απάντησε ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact