ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου

«Το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το γνωστό backstop, πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε την Τρίτη 30 Ιουλίου στον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το γνωστό backstop, πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Τζόνσον για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από έξι ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop». Ο Τζόνσον είπε στον Βαράντκαρ ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Από την πλευρά του ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Brexit δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου και ότι δεν έχουν ακόμα βρεθεί «ικανοποιητικές» εναλλακτικές ρυθμίσεις. «Εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το backstop στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν παρουσιαστεί ικανοποιητικές επιλογές», δήλωσε τηλεφωνικά ο Βαράντκαρ στον Τζόνσον σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Βαράντκαρ προσκάλεσε τον Τζόνσον στο Δουβλίνο για συνομιλίες επί του Brexit και για να συζητήσουν μια σειρά από διμερή θέματα, όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και μια κοινή περιοχή μετακινήσεων, η λεγόμενη Common Travel Area, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact