ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Σαράντα νεκροί και 260 τραυματίες στις συγκρούσεις στο Άντεν

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασαν οι εχθροπραξίες παραμένουν συγκεχυμένες

Οι μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές μαχητές και στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης, οι οποίες συνεχίζονται από την Πέμπτη στη νότια πόλη του Άντεν, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους ενώ 260 έχουν τραυματισθεί, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

«Με πόνο διαπιστώνουμε πως στη διάρκεια της Αΐντ αλ-Άντχα, οι οικογένειες θρηνούν τον θάνατο συγγενών τους αντί να γιορτάζουν (αυτή τη γιορτή) με ειρήνη και αρμονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λιζ Γκραντέ, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 260 τραυματισθεί από τις 8 Αυγούστου», μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, πρόσθεσε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που διαχειρίζονται ένα νοσοκομείο του Άντεν, είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι μέσα σε 24 ώρες δέχθηκαν 119 τραυματίες.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται επί του πεδίου και συνεχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε η Γκραντέ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στους κόλπους του στρατοπέδου των αντιπάλων των Χούτι φέρνοντας αντιμέτωπους τους αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης με τις μονάδες της κυβέρνησης και κορυφώθηκαν με την κατάληψη χθες, Σάββατο, το προεδρικού μεγάρου στο Άντεν.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασαν οι εχθροπραξίες παραμένουν συγκεχυμένες, όμως αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν το ισλαμιστικό κόμμα Αλ-Ισλάχ ότι σκότωσε έναν διοικητή της δύναμης «Ζώνη Ασφαλείας» που υποστηρίζει την υπόθεσή τους. Όμως σύμφωνα μ’ αυτούς, το Αλ-Ισλάχ έχει διεισδύσει στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η Γκραντέ υπογράμμισε πως «το κύριο μέλημα του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή είναι να στείλει ιατρικές ομάδες για να βοηθήσουν τους τραυματίες».

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους δεν έχουν τρόφιμα και νερό», ενώ υπενθύμισε στα μέρη «τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τα κάλεσε «να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν όλους τους αμάχους».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact