ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται η ιλαρά στη Νέα Ζηλανδία, πάνω από χίλια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Παγκοσμίως ο αριθμός των κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2019

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το ξέσπασμα ιλαράς στη Νέα Ζηλανδία, ξεπερνώντας πλέον το «ορόσημο» των χιλίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συνολικά 1.051 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη νόσο φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Παρότι υπάρχει το εμβόλιο για την ιλαρά, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ανεπτυγμένες χώρες.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς τετραπλασιάστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη Νέα Ζηλανδία, τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, με 877 ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όλους τους πολίτες ηλικίας από 12 μηνών έως 50 ετών να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Εκπρόσωπος του αρμόδιου Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως η εξέλιξη των χιλίων κρουσμάτων ήταν ένα «πολύ θλιβερό» ορόσημο. «Όλο αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο και μπορούσε να αποτραπεί, οπότε για μας είναι πολύ απογοητευτικό» τόνισε.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον δεν νιώθει καλά να μένει μακριά από δουλειά, σχολεία και δημόσιους χώρους, προκειμένου να μην εκθέσει σε κίνδυνο κι άλλους πολίτες.

Το υπουργείο εξέδωσε και ταξιδιωτική συμβουλή, καλώντας τους ταξιδιώτες να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν επισκεφθούν το Όκλαντ.

Αυξημένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Η ιλαρά μεταδίδεται εύκολα με τον βήχα και το φτέρνισμα και είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες. Παρότι οι περισσότεροι από όσους νοσήσουν θα αναρρώσουν, η νόσος μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πριν την κυκλοφορία του εμβολίου το 1963 και τον ευρύ εμβολιασμό των πολιτών, επιδημίες ιλαράς ξεσπούσαν κάθε 2-3 χρόνια προκαλώντας 2,6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο.

Τα κρούσματα λιγόστευαν σταθερά σε όλο τον κόσμο έως το 2016, όταν η νόσος άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται.

Νωρίτερα φέτος, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν θεωρούνταν πια απαλλαγμένες από τη νόσο: Η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το BBC, πως στην Αγγλία και την Ουαλία καταγράφηκαν 991 περιστατικά πέρσι έναντι 284 το 2017.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact