ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ακυρώνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν μετά τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

Οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν φτάσει κοντά στο όριο συμφωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες μετά από ένα χρόνο συνομιλιών είχαν φτάσει στο όριο της σύναψης μιας ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, έπειτα από την βομβιστική επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών στην Καμπούλ, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, ανάμεσά τους έναν Αμερικανό στρατιώτη.

«Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στο twitter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι αναμενόταν να έχει σήμερα Κυριακή στο Καμπ Ντέιβιντ ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αφγανό πρόεδο Ασράφ Γκάνι και με τους «κύριους ηγέτες των Ταλιμπάν».

«Αμέσως ακύρωσα την συνάντηση», ανέφερε.

Την προηγούμενη Κυριακή, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν βρίσκονται «στο όριο της σύναψης συμφωνίας» έπειτα από 18 χρόνια πολέμου ανάμεσά τους στο Αφγανιστάν.

Το ειρηνευτικό σχέδιο προέβλεπε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, με αντάλαγμα τη δέσμευση των ισλαμιστών ανταρτών να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που ελέγχουν δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Την Πέμπτη 10 άμαχοι και δύο μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ Αφγανιστάν, ένας Αμερικανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 42 τραυματίστηκαν στο κέντρο της Καμπούλ από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν, κοντά στα κεντρικά γραφεία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact