ΚΟΣΜΟΣ

Η πόλη του φωτός γέμισε σκουπίδια και δυσοσμία

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που απεργάζεται η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές κι όχι μόνον, στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη. Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν –κι εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί—προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξηγεί η Νατάσα Πομέ, γγ του τμήματος του συνδικάτου CGT για τον δημόσιο τομέα.

Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.

Όπως τονίζει ένας εργαζόμενος σε παρισινό εστιατόριο, «κρατάμε τα απορρίμματά μας στο υπόγειο, διότι ήδη έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι στον δρόμο. Δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο η απεργία, διότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίπλοκα».

Σύμφωνα με τη Syctom, ο αστυνομικός διευθυντής επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης απορριμμάτων, που συνολικά απασχολούν 300 με 350 εργαζομένους, προκειμένου «να επανέλθουν στην ελάχιστη λειτουργία τους».

Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόννοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, με τις τοπικές αρχές να διατείνονται πως έχουν εμπλακεί «σε μία αναμέτρηση» με «25 απεργούς (δηλ. το 0,98% του προσωπικού) που αποκλείουν για 10 μέρες τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων».

Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του τμήματος της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Παρίσι, ενάντια στη σύσταση μίας υπηρεσίας για κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών, η οποία έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δήμος στο Παρίσι έχει θέσει μάλιστα στη διάθεση των πολιτών μηχανήματα, προκειμένου να τους εμπνεύσει τον εθελοντισμό και να τους «παρακινήσει στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact