ΚΟΣΜΟΣ

Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έστειλε 4 πολεμικά πλοία στη Μάγχη τη μέρα του Brexit

Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έστειλε 4 πολεμικά πλοία στη Μάγχη προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι που προβλέπει η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, όσον αφορά την αλιεία στα νερά της χώρας τη μετα-Brexit εποχή, σύμφωνα με την Daily Mail.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μερικές ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, τα τέσσερα πλοία, εξοπλισμένα με κανόνια και πολυβόλα, αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ με αποστολή να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα παράνομου ψαρέματος στα βρετανικά νερά.

Το HMS Trent, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ηγείται της αποστολής, και συνοδεύεται από τα HMS Tamar, HMS Tyne και HMS Mersey. Σύμφωνα με τη Sun, στην Μάγχη βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή και το HMS Severn στο πλαίσιο άσκησης.

Υπό τους όρους της εμπορικής συμφωνίας του Brexit, σκάφη από τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν ακόμα να ψαρεύουν στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο πεντέμισι ετών, όμως θα πρέπει να παραδίδουν το ένα τέταρτο της επιτρεπόμενης ψαριάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις τελευταίες ημέρες του περασμένου έτους είχε διαρρεύσει, σύμφωνα με την Daily Mail, ότι πολεμικά σκάφη θα αποστέλονταν στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν εντάσεις που μπορεί να ξεσπούσαν στην περιοχή, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Τελικά, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό, τα σκάφη αναχώρησαν όπως ήταν προγραμματισμένο από το Πόρτσμουθ στο τέλος του 2020.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν διατυπωθεί φόβοι ότι τυχόν ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην περιοχή θα ξυπνούσε μνήμες από τους “Πολέμους του Μπακαλιάρου” της δεκαετίας του 70, επεισόδια κατά τα οποία το Βασιλικό Ναυτικό χρειάστηκε να παρέμβει για να σταματήσει ισλανδικά σκάφη από το να παρενοχλούν βρετανικές τράτες», γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Ναυτικού, Ναύαρχο Άλαν Γουεστ, η απόφαση να αποσταλούν πλοία στη Μάγχη ήταν μια «ενέργεια αποτροπής» και πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά τον έλεγχο των νερών του. Επικαλούμενη πηγή από το υπουργείο Άμυνας, η Sun μεταδίδει ότι το σχέδιο είναι δυο από τα σκάφη να πραγματοποιούν περιπολίες στα νερά, και να εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα με τα δύο που θα είναι αγκυροβολημένα στο Λιμάνι. «Ωστόσο για την πρώτη ημέρα του Brexit ήθελαν να βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία στη θάλασσα, ως ένδειξη αποφασιστικότητας», σημειώνει η πηγή.

Εκπρόσωπος από το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στην Daily Mail ότι τα τέσσερα πλοία αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο «δραστηριότητας ρουτίνας».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact