ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για «κόφτη» ώστε να αποφευχθεί το μπλακ άουτ

«Κόφτη» στην κατανάλωση ενέργειας σε τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια αλουμινίου αλλά και χαλυβουργίες σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ τον Δεκέμβριο.

Οι δύο ταχύτητες μέτρων θα ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου και τις προαναφερόμενες ώρες, καθώς τότε, και ιδίως τη χειμερινή περίοδο, διαπιστώνονται οι αιχμές της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή τα υψηλότερα φορτία ηλεκτρικής ισχύος. Ή, για να γίνει πιο κατανοητό, στις ώρες αυτές οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα έχει πολύ σύντομα το σχέδιο εφαρμογής προγράμματος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από τις βιομηχανίες.

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως το πλάνο του ΑΔΜΗΕ θα προβλέπει καθημερινά τις ώρες κατά τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να σβήνουν μέρος του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Ως κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα λαμβάνουν μέσω δημοπρασιών αποζημίωση. Πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, το μέτρο είναι υποχρεωτικό.

Και παραπέμπουν στον πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στα κράτη-μέλη τον περιορισμό κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής του φορτίου. Αλλες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θέλουν την ανάγκη να περικόπτεται καθημερινά κατανάλωση της τάξης των 200-300 MW (μεγαβάτ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομείται ισχύς ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά και για τις συγκεκριμένες ώρες.

Τι θα ισχύσει για τα νοικοκυριά

Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής δεν ισχύει για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Στη χαμηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, δεν είναι εύκολο να γίνει ελεγχόμενη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Συνεπώς, όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ανώτατες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, για αυτές τις κατηγορίες θα τρέξει ισχυρή καμπάνια με συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 19.00-22.00 να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.

Πάντως, ήδη τα στοιχεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ δείχνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μείωση πάνω από 13% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες και η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Επάρκεια ακόμα και αν διακοπεί πλήρως η παροχή από τη Μόσχα

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαβεβαιώσει πολλάκις για την επάρκεια ενέργειας που έχει εξασφαλίσει ακόμα και στην περίπτωση της πλήρους διακοπής παροχής αερίου από τη Μόσχα προς τη χώρα μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο TotalEnergies η προμήθεια φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνολικής ισχύος 10 TWh.

ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact