Σε μια πρωτοφανή κίνηση που φέρνει στο προσκήνιο την κρίση που μαστίζει την ελληνική καλαθοσφαίριση, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή του τρίτου τελικού της Basket League μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Η απόφαση έρχεται ως άμεση συνέπεια των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο ΣΕΦ το βράδυ της Κυριακής, αναδεικνύοντας την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους τελικούς του πρωταθλήματος.
Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, έθεσε σαφείς όρους προς τους ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ. Οι εκπρόσωποι των ομάδων καλούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, όπου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και ρητές δεσμεύσεις για την άμεση επίλυση της κρίσης.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι κρυστάλλινο: «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά». Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και τοποθετεί την ευθύνη στους ώμους των παραγόντων των δύο συλλόγων.
Το μοντέλο του ποδοσφαίρου ως οδηγός
Η προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν είναι καινούργια. Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ακολουθείται το ίδιο πνεύμα που εφαρμόστηκε επιτυχώς στο ποδόσφαιρο το προηγούμενο έτος. Τότε, μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και η σταθερή εφαρμογή μέτρων κατά της βίας απέδωσαν ουσιαστικά αποτελέσματα.
«Είχαμε αναλάβει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για να μπει τέλος στη βία στον χώρο του αθλητισμού. Μείναμε πιστοί στην εφαρμογή των μέτρων. Αποδείχθηκε ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και αποτέλεσμα», υπογράμμισε εισαγωγικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την εμπειρία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παρόμοιες καταστάσεις.
Μηδενική ανοχή και νομική κάλυψη
Η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από απόλυτη σαφήνεια όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου. «Όπου υπάρχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες θα αποδοθούν και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Μαρινάκης για τα γεγονότα του ΣΕΦ.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προλάβει να τοποθετηθεί με σαφήνεια: «Είχαμε συμπεριφορές παραγόντων οι οποίες είναι αξιόποινες και αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις ή ειδική μεταχείριση για κανέναν.
Ένα αθλητικό «ροντέο» που πρέπει να σταματήσει
Οι τελικοί της Basket League έχουν μετατραπεί σε ένα είδος αθλητικού «ροντέο», όπου μηνύσεις, ύβρεις, καταγγελίες και επεισόδια έχουν αντικαταστήσει την αθλητική αριστεία και το ωραίο θέαμα. Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που η συνέχιση του πρωταθλήματος τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάτι που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα.
Η αναβολή του τρίτου τελικού δεν είναι απλώς μια διαδικαστική κίνηση, αλλά ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πρέπει να επανέλθει άμεσα στα φυσιολογικά πλαίσια.
Το μέλλον της ελληνικής καλαθοσφαίρισης στο σταυροδρόμι
Η συνάντηση της Τετάρτης στο Υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει ουσιαστικά την κρισιμότερη στιγμή για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ θα κληθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν ότι οι τελικοί θα ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω επεισόδια.
Η απόφαση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα πρωτοφανές πλήγμα για την ελληνική καλαθοσφαίριση και θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις στο ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι.
Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν εάν οι παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της κρίσης και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ή εάν η ελληνική καλαθοσφαίριση θα οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.