ΕΛΛΑΔΑ

«Έπεσε μαύρο» στο FIR Αθηνών: Ένας περίεργος θόρυβος καθήλωσε τα αεροπλάνα

Μεγάλη ταλαιπωρία από το πρωί της Κυριακής (04/01) στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Χιλιάδες επιβάτες έχουν μείνει «κολλημένοι» στο έδαφος, καθώς ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στις επικοινωνίες έχει φέρει τα πάνω κάτω στις πτήσεις.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Όπως εξήγησε ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Βαγενάς, μιλώντας στο Newsbomb, το πρόβλημα είναι πρωτοφανές: ακούγεται ένας «περίεργος θόρυβος» μέσα στις συχνότητες που μιλάνε οι πιλότοι με τον πύργο ελέγχου. Αυτές οι παρεμβολές φαίνεται να έρχονται από τους σταθμούς εκπομπής στον Υμηττό και το Πήλιο.

Με το σταγονόμετρο οι απογειώσεις

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι ελεγκτές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες εναλλακτικές συχνότητες (που όμως δεν πιάνουν πολύ μακριά) για να κάνουν τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν περίπου 35 πτήσεις την ώρα για να αποσυμφορηθεί το αεροδρόμιο, αλλά οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις που έρχονται από το εξωτερικό και έχουν ήδη μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο (FIR Αθηνών), αυτές προσγειώνονται κανονικά. Όμως, όσες δεν είχαν μπει ακόμα, εκτρέπονται σε γειτονικά αεροδρόμια άλλων χωρών μέχρι να λυθεί το θέμα.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας σε νεότερη ενημέρωσή τους τονίζουν πως «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα». Γίνονται κάποιες αναχωρήσεις για να μην “παγώσει” τελείως το αεροδρόμιο, αλλά για τις αφίξεις ακόμα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα.

«Καμία σχέση με την άμυνα της χώρας»

Επειδή ακούστηκαν διάφορα σενάρια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Από το Πεντάγωνο τονίζουν ότι το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών δεν έχει καμία σχέση με θέματα άμυνας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δικά τους, ξεχωριστά συστήματα επικοινωνίας και τα μαχητικά μας πετάνε κανονικά χωρίς πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή, τεχνικοί τρέχουν και δεν φτάνουν για να βρουν από πού προέρχεται ο θόρυβος και να αποκαταστήσουν τη βλάβη, ενώ ο κόσμος περιμένει στις αίθουσες αναμονής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact