Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν με το άνοιγμα των αγορών, καθώς οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
Οι αγορές φοβούνται ότι η ροή πετρελαίου θα στερέψει. Χτυπήματα σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ ήδη μπλοκάρουν τις εξαγωγές, κάτι που μεταφράζεται άμεσα σε πιο ακριβή βενζίνη και νέες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ.
Τα νούμερα της «φωτιάς»
- Αμερικανικό αργό (WTI): Σκαρφάλωσε στα 72$ το βαρέλι (αύξηση 8%).
- Brent (Διεθνές): Άγγιξε τα 79$ το βαρέλι (αύξηση 8%), σημειώνοντας ρεκόρ επταμήνου.
Το «αγκάθι» του Ορμούζ
Από το Στενό του Ορμούζ περνάει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης (15 εκατ. βαρέλια τη μέρα). Αν και ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως, οι αναλυτές προειδοποιούν: «Δεν έχει σημασία πόσο πετρέλαιο υπάρχει στα χαρτιά, αν τα καράβια δεν μπορούν να περάσουν με ασφάλεια από τον Κόλπο».
Τέλος, το Ιράν εξάγει 1,6 εκατ. βαρέλια καθημερινά, κυρίως στην Κίνα. Αν αυτά κοπούν, η Κίνα θα βγει να αγοράσει από αλλού, «σκουπίζοντας» την αγορά και ανεβάζοντας κι άλλο τις τιμές για όλους μας.





















