Δεν πρόλαβαν καν να το πάρουν χαμπάρι. Ένα ρωσικό drone βρήκε τον στόχο του και χτύπησε κατά μέτωπο το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών, ακριβώς στο κέντρο του Κιέβου, αφήνοντας πίσω του εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής.
Όπως επιβεβαίωσε με βαριά καρδιά ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, το χτύπημα ήταν θανατηφόρο: μία γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν (με νεότερες αναφορές να κάνουν λόγο για έξι συνολικά τραυματίες, ανάμεσά τους και τρία παιδιά).
Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν από μόνες τους. Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει το ιστορικό κτίριο κυριολεκτικά να καίγεται. Η φωτιά ανέβηκε αστραπιαία στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο, ενώ τμήμα της κατασκευής κατέρρευσε, σκορπώντας συντρίμμια και σκόνη σε όλη την γύρω περιοχή.
A Russian strike against the building of the National Academy of Sciences of Ukraine. A rescue operation is underway: crews are putting out the fire and searching for people who may have been trapped inside. All services are deployed. Today in Kyiv, a pharmaceutical company and… pic.twitter.com/ccfIHnGFNg
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 28, 2026
Επί τόπου έχει στηθεί επιχείρηση «σκούπα». Πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο, προσπαθώντας να τιθασεύσουν τις φλόγες και να ψάξουν κάθε γωνιά για να βρουν αν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
«Ρωσικό πλήγμα στο κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στο X, στέλνοντας ένα ακόμη σκληρό μήνυμα για την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Το χτύπημα αυτό, πέρα από τις υλικές ζημιές, έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι στην Ουκρανία, κανένα κτίριο – ούτε καν ένα σύμβολο γνώσης και επιστήμης – δεν είναι πλέον ασφαλές.





















