ΚΥΠΡΟΣ

Αεροπειρατεία Κύπρος: Παραδόθηκε ο αεροπειρατής

«Όλα γίνονται για μια γυναίκα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο την εξέλιξη του πολύωρου θρίλερ που ξεκίνησε πάνω από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Ιμπραήμ Σαμάχα (περίπου 60 ετών) έκανε αεροπειρατεία στην πτήση MS 181 της Egypt Air για τα μάτια μιας γυναίκας. Στην προκειμένη περίπτωση, της πρώην συζύγου του, ονόματι Μαρίνας Παράσχου, με την οποία έχει κάνει και παιδιά. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, αλλά όσο περνά η ώρα δημοσιοποιούνται συγκρουόμενες πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Το χρονικό

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο μετά τις 08.30 το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αεροσκάφος της Egypt Air.

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση προς την Αίγυπτο με 81 επιβάτες και λίγο μετά τις 08.00 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε ότι οι αεροπειρατές ζήτησαν από τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροσκάφος στην Λάρνακα.

To Airbus που εκτελούσε την πτήση ΜS -181 από Αλεξάνδρεια – Κάιρο απογειώθηκε λίγο μετά τις 8.00 το πρωί και στη συνέχεια άλλαξε πορεία με κατεύθυνση την Κύπρο.

Σύμφωνα με το sigmalive  η πληροφορία περί «αεροπειρατείας» έφτασε στις 8.30 στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, και αφορούσε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό την απειλή αεροπειρατών.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8:50 πμ. αναφέρει η ίδια πηγή.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν συσταθεί κέντρα χειρισμού κρίσεως.

Το αεροπλάνο βρίσκεται στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ).

Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Δείτε live από το αεροδρόμιο της Λάρνακας:


Συνεχής ενημέρωση:

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

14:40 Γύρω στις 14:40 ο φερόμενος αεροπειρατής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εξήλθε του αεροσκάφους με τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού μετέ

14:25 Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με την αεροπειρατεία, αφού πριν από μερικά λεπτά εγκατέλειψαν το αεροσκάφος ακόμη τέσσερις επιβάτες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν πρόκειται για μέλη του πληρώματος ή πολίτες. Ένας εκ των επιβατών εγκατέλειψε το αεροσκάφος βγαίνοντας από το παράθυρο του πιλοτηρίου.

ΔΕΙΤΕ το στιγμιότυπο εδώ:

Διαβάστε ακόμα:

Καρέ καρέ η στιγμή που μέλος του πληρώματος πηδά από το παράθυρο του πιλοτηρίου

13:40 Η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με το υπό πειρατεία αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που βρίσκεται καθηλωμένο εκεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ενώ εκκενώθηκαν και όλα τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι.

13:34 Η Egyptair έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικούς αριθμούς χωρίς χρέωση για τις οικογένειες των επιβατών της πτήσης MS181, ύστερα από την αεροπειρατεία, που είχε ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Παράλληλα σημειώνει ότι η Κυβέρνηση της Αιγύπτου παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, αναφέρεται, παρακολουθούν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις μέσω του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η πτήση με αριθμό MS181 που προσγειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Μποργκ Ελ Άραμπ, με προορισμό το αεροδρόμιο του Καΐρου έχει ήδη εκτραπεί προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο στις 7:50, ύστερα από αεροπειρατεία. Όπως αναφέρεται, το Airbus A320 στο αεροσκάφος επέβαιναν 55 επιβάτες, 7 μέλη του πληρώματος και ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας της EGYPTAIR. Το αεροσκάφος προστίθεται προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Λάρνακα.

Η EGYPTAIR επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή μέσω των αρχών στη Λάρνακα.

Προσθέτει ότι «οι τυπικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση όλων των επιβατών εκτός από το πλήρωμα καμπίνας επιβατών και τέσσερις ξένους επιβάτες».

Η EGYPTAIR καλεί τις οικογένειες των επιβατών να επικοινωνούν στο 0887777000 από την Αίγυπτο και στο +202- 25989320-29 εκτός Αιγύπτου.

13:10 Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο στο αεροσκάφος της Egypt Air παραμένουν επτά άτομα.

12:55 Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή αεροπειρατεία και τα κίνητρα του αεροπειρατή, καθώς νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτικά κίνητρα και όχι ερωτικά. Συγκεκριμένα, ένα από τα αιτήματα του αεροπειρατή είναι η απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές. Σύγχυση επικρατεί και γύρω από το όνομα του αεροπειρατή, αφού νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά και όχι για τον Ιμπραήμ Ζαμάχα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

12:20 Σύμφωνα με δηλώσεις Αιγύπτιου αξιωματούχου, ο αεροπειρατής δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ηλίθιος. «Οι τρομοκράτες είναι τρελοί αλλά όχι ηλίθιοι. Αυτός ο τύπος είναι», κατέληξε.

12:15 Άλλα δύο πρόσωπα κατέβηκαν από το αεροσκάφος

12:06 Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο βουλευτή Μουσταφά Μπάρκι, σε δηλώσεις του στην Independent, ο αεροπειρατής είναι καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ

11:55 Στο αεροδρόμιο έφθασε η Κύπρια παραλήπτης

11:52: Έδωσαν οδηγίες στους δημοσιογράφους να διακόψουν την απευθείας μετάδοση εικόνας για να μην ενημερώνεται ο αεροπειρατής για τις εξελίξεις

Η στιγμή που ο αεροπειρατής πετά έξω από το αεροπλάνο την 4σέλιδη ερωτική επιστολή[ [εικόνες]

11:49 Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στο διεθνή αερολιμένα Πάφου μετά την αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος της EgyptAir, που προσγειώθηκε στη Λάρνακα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο γραφείου Τύπου της Hermes, Κύπρο Χατζηαθανασίου, στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φθάσει τρεις από τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αφιχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας.

11:43 Οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της EgyptAir.

Προστίθεται πως Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα ακολουθήσουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

11:40 Σύμφωνα με πηγές του ΡΙΚ, στο αεροσκάφος παραμένουν 18 επιβάτες.

11:30 Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Φαίνεται ότι τουλάχιστον 49 από τους επιβάτες έχουν απελευθερωθεί. Κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου όλοι να απελευθερωθούν με ασφάλεια και να τεθεί τέρμα σε αυτό το πρωτοφανές (περιστατικό), είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνεται πως όλα έγιναν για μια γυναίκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “υπάρχει πάντα μια γυναίκα…”

11:22 Αυτός είναι ο Ιμπραήμ Ζαμάχα που σκόρπισε τον πανικό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο:

11:00 Δράστης της αεροπειρατείας είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φέρεται να είναι Αιγύπτιος.

10:52 Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρια γυναίκα του αεροπειρατή βρίσκεται καθοδόν προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας για να μιλήσει μαζί του. Ο αεροπειρατής έχει γράμμα που προορίζεται για την πρώην σύζυγό του.

10:43 Σύμφωνα με το ΡΙΚ, 15 άτομα παραμένουν στο αεροσκάφος, 57 έχουν απελευθερωθεί.

10:39 Στενούς δεσμούς φαίνεται να είχε ο αεροπειρατής με την Κύπρο. Είναι Λίβυος στην υπηκοότητα και ήταν παντρεμένος με Κύπρια.

10:32 Όπως μετεδίδει το ΡΙΚ, σύμφωνα με αιγυπτιακή εφημερίδα, ο αεροπειρατής δεν είναι Αιγύπτιος και ζητά πολιτικό άσυλο, καθώς και μεταφραστή για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τις Αρχές.

10:26 Η επίσημη ανακοίνωση της EgyptAir: Στο αεροσκάφος παραμένει το επταμελές πλήρωμα και τέσσερις αλλοδαποί.

 

10:24 Κρατάει ακόμα ομήρους ο αεροπειρατής

10:11 Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε σε εφαρμογή το κέντρο διαχείρισης κρίσεων και παρακολουθούν την όλη κατάσταση. Στο Υπουργείο βρίσκονται οι Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Δικαιοσύνης.

10:09 Στο αεροδρόμιο της Πάφου μεταφέρονται όλες οι αφίξεις, 12 τον αριθμό για την ώρα, και αναμένεται να αυξηθούν στα επόμενα λεπτά.

10:07 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

9:54 Απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες από το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών

9:53 Μεγάλη η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στο χώρο

9:51 Κατεβαίνουν μαζικά οι επιβάτες από το αεροσκάφος. 52 επιβάτες μέχρι τώρα.

9:49 Άρχισε ήδη η αποβίβαση των επιβατών και κατευθύνονται προς το λεωφορείο

9:47 Προτεραιότητα των Αρχών να κατέβουν οι επιβάτες και το πλήρωμα από το αεροσκάφος

9:40 Υπάρχει αρκετή κίνηση γύρω από το αεροσκάφος

09:20 Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένοπλους ένοπλους άνδρες, όπου ζήτησαν να κατέβουν από το αεροσκάφος μόνο γυναικόπαιδα που είναι αιγυπτιακής καταγωγής.

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με κατεύθυνση το Κάιρο και και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένοπλους άνδρες και μέχρι στιγμής ζήτησαν να κατέβουν από το αεροσκάφος μόνο οι επιβάτες που είναι αιγυπτιακής καταγωγής.

Το αεροσκάφος έχει απομονωθεί σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση της κατάστασης και έχουν συσταθεί δύο κέντρα χειρισμού κρίσεως, ένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ένα στη ΜΜΑΔ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο αεροπλάνο βρίσκονται 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact