ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η Ουάσιγκτον εκφράζει «τη λύπη της» για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων

«Η αληθινή λύση είναι μια συμφωνία ειρήνης ή τουλάχιστον η αποκλιμάκωση της βίας»

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εξέφρασε τη λύπη του μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του ΟΗΕ η οποία καταγράφει ότι οι αμερικανικές και οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους αμάχους από ό,τι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Λυπούμαστε βαθιά για κάθε απώλεια της ζωής αθώου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Δεν στοχοθετούμε ποτέ αθώους», ανέφερε μέσω Twitter ο Χαλιλζάντ, που επρόκειτο να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2001 οι διεθνείς και οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους αμάχων (305) από ό,τι οι Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις ανταρτών (227) το πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Κάνουμε τα πάντα για να αποφεύγουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά η αληθινή λύση είναι μια συμφωνία ειρήνης ή τουλάχιστον η αποκλιμάκωση της βίας ενόσω επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε ακόμη ο Χαλιλζάντ.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, η Resolute Support, διαβεβαίωσε ότι τηρεί τους «πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την ακρίβεια και την υπευθυνότητα» μέσω του εκπροσώπου της, του συνταγματάρχη Ντέιβ Μπάτλερ.

Σκοπός των νατοϊκών και των αμερικανικών δυνάμεων είναι να έχουν «ακρίβεια» σε «όλες τις επιχειρήσεις» τους, συνέχισε ο συνταγματάρχης Μπάτλερ, προσθέτοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουν τα δεινά [των αμάχων] είναι να σταματήσουν οι μάχες» κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέρη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact