ΥΓΕΙΑ

«Αυξάνονται τα κρούσματα, μειώνονται οι θάνατοι» – Πως εξηγούν το φαινόμενο οι επιστήμονες

Στην κορύφωση της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020 σημειώνονταν 2.700 κρούσματα ημερησίως στην Γαλλία κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο του 2020, ο αντίστοιχος αριθμός κρουσμάτων είναι της τάξης των 2.400 ημερησίως. Η διαφορά είναι ελάχιστη. Πλην όμως οι επιπτώσεις ή για την ακρίβεια οι διαφορές επί των επιπτώσεων είναι αξιοσημείωτες. Με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους και εισαγωγές πολιτών για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Τι ακριβώς συμβαίνει.

Ας δούμε πρώτα τους αριθμούς. Τον Απρίλιο είχαμε στη Γαλλία κατά μέσο όρο 2.600 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ημερησίως, ενώ τον Αύγουστο με περίπου ίδια κρούσματα την ημέρα καταμετρήθηκαν μόνον 132 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τους θανάτους, η διαφορά είναι εξόχως σημαντική. Τον Απρίλιο μετρούσαμε στη Γαλλία κατά μέσο όρο 391 θανάτους την ημέρα, ενώ τον Αύγουστο μόλις 14 θανάτους την ημέρα.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και ο Covid-19 ενώ υπερμεταδίδεται έχει σαφώς λιγότερα θύματα και κυρίως οι προσβεβλημένοι δεν είναι ανάγκη να καταφύγουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, οπότε δεν επιβαρύνεται το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας;

Πιο έντονο είναι το φαινόμενο στην Ελλάδα, όπου τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, ενώ δεν έχουν αυξηθεί καθόλου οι θάνατοι και οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ούτε ο αριθμός των νοσηλευομένων εκτός ΜΕΘ σε νοσοκομειακές μονάδες αναφοράς.

Προφανώς, λοιπόν, το φαινόμενο πρέπει να εξηγηθεί. Στην αρχή επιδιώχτηκε να κυριαρχήσει κυρίως μέσω διαδικτύου ότι ο ιός μεταλλάσσεται και εκ των πραγμάτων καθίσταται πιο αδύναμος. Η θεωρία αυτή πολύ σύντομα καταρρίφθηκε απλώς λόγω ανεπάρκειας στατιστικών και άρα επιστημονικών δεδομένων.

Ούτε η μετάλλαξη του ιού που διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε δείγμα στη Μαλαισία δικαιολογεί τη θεωρία περί αποδυνάμωσης του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Τελικά, όπως διαπιστώνεται και από τον αρθρογράφο της Le Monde στο σχετικό άρθρο της 27ης Αυγούστου αλλά και όπως επιβεβαιώνεται από τα πρώτα στατιστικά ευρήματα στην Ελλάδα, η νέα εικόνα του Covid -19 οφείλεται σε τουλάχιστον τρεις -πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους- παράγοντες.

-Το κύμα αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο οφείλεται στην έκθεση στον ιό μεγάλων τμημάτων του νέου πληθυσμού. Το αποτέλεσμα αυτής της μαζικής έκθεσης σε ιικό φορτίο είναι να μειωθεί δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Κάποια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων έφθασε στην Ελλάδα να είναι κάτω από 30 ετών. Προφανώς, λοιπόν, οι επιπτώσεις στις νέες ηλικίες είναι σαφώς λιγότερο σημαντικές από τις επιπτώσεις σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

-Ο δεύτερος παράγων αφορά τα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας που λαμβάνουν πλέον οι πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών. Είναι προφανές από τα στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πως οι άνω των 60 ετών πολίτες προσέχουν πολύ περισσότερο, χρησιμοποιούν τη μάσκα προστασίας, τηρούν τις αποστάσεις, αλλά και απαιτούν από το περιβάλλον τους να συμπεριφερθούν αναλόγως.

-Ο τρίτος παράγων έχει να κάνει με τον αριθμό των διεξαγόμενων τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Στην αρχή της πανδημίας, ακόμα και κατά την κορύφωσή της στα μέσα της περασμένης άνοιξης, η διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης προοριζόταν για τους ήδη σοβαρά ασθενείς ή για πολίτες με πολύ βαρύ υποκείμενο νόσημα ή περίπλοκο και επικίνδυνο ιατρικό ιστορικό.

«Όταν στη Γαλλία εντοπίζονταν από τα τεστ 7.000 κρούσματα ημερησίως, ο πραγματικός αριθμός προσβεβλημένων πολιτών όλων των ηλικιών στη χώρα μπορεί και να έφθανε τα 100.000 κρούσματα» επισημαίνει στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα Le Monde.

Με λίγα λόγια, με το που αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των καθημερινά διεξαγόμενων τεστ ανίχνευσης του ιού, πολλαπλασιάστηκε, ενδεχομένως και να δεκαπλασιάστηκε, ο αριθμός των προσβεβλημένων (και κατά κανόνα ασυμπτωματικών) φορέων του Covid-19 σε καθημερινή βάση.

Το τελευταίο αυτό εύρημα οδηγεί αναπόφευκτα και σε νέα συμπεράσματα όσον αφορά στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Το γεγονός ότι οι πραγματικοί φορείς του ιού είναι κατά πολύ περισσότεροι -ενδεχομένως και δέκα φορές περισσότεροι- υποχρεώνει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω το ποσοστό των πολιτών ανά χώρα που έχουν ήδη προσβληθεί από τον Covid-19 και έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Παρά ταύτα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη Γαλλία, οι κοινωνίες απέχουν ακόμα πολύ από ένα ποσοστό της τάξης του 70% που θεωρείται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη με εγγυημένη αποτελεσματικότητα της ανοσίας της αγέλης.

Πηγή: Zougla

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact