ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατώτατου: Τι παίρνει ο εργαζόμενος – Τι πληρώνει ο εργοδότης

Πενηντα τέσσερα ευρώ επιπλέον, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών θα εισπράττει, ένας μισθωτός μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε ποσοστό 10,92% ή από τα 586 στα 650 ευρώ

Από την άλλη ο εργοδότης του θα πρέπει να πληρώσει 80 ευρώ επιπλέον καθώς, εκτός από το καταβλητέο ποσό στον εργαζόμενο, ανεβαίνει και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.

Στις περιπτώσεις, δε, εργαζομένων ηλικίας κάτω των 25 ετών –όπου η αύξηση του μεικτού μισθού διαμορφώνεται στα 139 ευρώ με την καθαρή μεταβολή να ανέρχεται στα 117 ευρώ–το εργοδοτικό κόστος ανεβαίνει κατά 174 ευρώ τον μήνα.

Τι θα κάνουν οι εργοδότες

Αυτά τα ποσά αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου. Και πλέον το ενδιαφέρον, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, μετατοπίζεται στο πώς θα αντιμετωπίσουν οι εργοδότες αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Όπως αναλύεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, συγκριτικά με τα όσα είχε προϋπολογίσει μια επιχείρηση για το 2019, προκύπτει πρόσθετο κόστος το οποίο ξεκινάει από τα 1.118 ευρώ τον χρόνο (για έναν εργαζόμενο άνω των 25 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία ή με λιγότερα από τρία χρόνια στη δουλειά) και φτάνει έως και τις 2.436 ευρώ για έναν νέο υπάλληλο κάτω των 25 ετών.

Για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, η άνοδος του κατώτατου μισθού μπορεί να επιφέρει αύξηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (το μισθολογικό αφορά τα επιπλέον χρήματα που θα δοθούν στον εργαζόμενο και το μη μισθολογικό τα ποσά που θα κατευθυνθούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) της τάξεως των 650-750 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Παρακράτηση φόρου

Εξάλλου, μέρος των εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα βρεθούν να υφίστανται και παρακράτηση φόρου, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα, δεδομένου ότι τους κάλυπτε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ (μεταφράζεται σε αφορολόγητο συνολικού ύψους 8.636 ευρώ).

Για να υπολογιστούν οι καθαρές αυξήσεις που θα λάβει ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές –η αύξηση των οποίων είναι ανάλογη με αυτή των μεικτών αποδοχών– αλλά και ο φόρος εισοδήματος.

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο Κουφοντίνας σκότωσε τον Αξαρλιάν και πήγε σαν περαστικός να δει το πτώμα του

Πλατεία Συντάγματος, μεσημέρι 14 Ιουλίου 1992. Κίνηση, ζέστη,…

«Σφάζονται» για την αρχηγία

Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της περασμένης…

Σκηνές χάους σε νυχτερινό: Πήγαν να δουν την Πάολα και εγκλωβίστηκαν λόγω… κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε…

ΕΛ.ΑΣ.: Επιστολή 37 ανώτατων αξιωματικών στον Κ.Μητσοτάκη – «Ιδού τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό…

Βίντεο-Ντοκουμέντο: Καΐκι αντιμετώπισε το «υπερκύτταρο» της Χαλκιδικής

Ταινία τρόμου θυμίζουν οι εικόνες ανοιχτά της Ποτίδαιας.…
contact