ΚΑΙΡΟΣ

Αφόρητο κρύο στην Ευρώπη – Δυσοίωνες προβλέψεις από τους μετεωρολόγους

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας αρκετών χωρών προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα

Tο καιρικό μοτίβο La Niña θα φέρει νωρίτερα το κρύο στην Ευρώπη. Η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιεί ότι φέτος τον χειμώνα η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει έναν πιο κρύο, περισσότερο ξηρό και με λιγότερους ανέμους χειμώνα -τουλάχιστον στις αρχές του, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας αρκετών χωρών προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους (ECMWF) προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη των χειμερινών συνθηκών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του ECMWF του Copernicus, δήλωσε: «Η La Niña τείνει να προκαλεί αναστάτωση στους δυτικούς ανέμους, δημιουργώντας υψηλή πίεση στην Ευρώπη, κάτι που δείχνουν τα μοντέλα για την αρχή του χειμώνα. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα οι ανατολικοί άνεμοι να οδηγήσουν σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες. Υπάρχει μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού κρύου στις αρχές του χειμώνα».

Η πρόβλεψη έρχεται καθώς η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem προειδοποίησε ότι αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να παρατηρηθεί σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ο Guardian.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τους Times, το παρατηρητήριο ανέφερε ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προκύψουν ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023 στη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για παροχή αερίου».

Ο επικεφαλής της διαχείρισης χονδρικής αγοράς της Ofgem, Γκρέντον Τόμσον, είπε ότι μια έκτακτη ανάγκη παροχής αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Οι κανόνες που διέπουν την ενεργειακή βιομηχανία σημαίνουν ότι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις διακοπούν θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν μεγάλες ποινές για την αποτυχία παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μόνα καλά νέα ήταν ότι σε ένα τυπικό έτος La Niña, τα καιρικά μοτίβα έτειναν να αλλάζουν στα μέσα του χειμώνα για να φέρουν θερμότερους δυτικούς ανέμους στο τελευταίο μισό της σεζόν, επισημαίνει ο Buontempo.

Αυξάνοντας την αβεβαιότητα, το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ προβλέπει ότι, συνολικά, ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος από τον μέσο όρο με βάση τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Ο Tom Morgan, μετεωρολόγος στο Met Office, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεδιπλωθεί ένας χειμώνας La Niña. Αλλά πρόσθεσε: «Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο αν αυτό θα έχει πράγματι ως αποτέλεσμα έναν κρύο χειμώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή».

Ο Buontempo, πάντως, εκτιμά ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας δεν θα ζεστάνουν την Ευρώπη εάν ο άνεμος αλλάξει και φέρει ψυχρότερα ρεύματα από την κεντρική Ασία και τη Σιβηρία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact