ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία

Στο είδος οπλισμού που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό «έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτών».

Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των όπλων που κατευθύνθηκαν προς το Κίεβο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως η αντιπολίτευση, από τη μέρα που έγινε γνωστή η δεύτερη αποστολή του υλικού στην Ουκρανία, ζητούσε εξαρχής εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαδικασίες».

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού οπλισμού -είχε προηγηθεί αυτή κατά την έναρξη του πολέμου- περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, φορητούς πυραύλους, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.

Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε» έσπευσε να επισημάνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η συμφωνία με τη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά στα γερμανικά τεθωρακισμένα, ο υπουργός τόνισε πως η παραχώρηση των τανκς BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα, καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά.

«Αυτό βέβαια δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγκάθια στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν (σ.σ. τα νεότερης τεχνολογίας γερμανικά που θα πάρουμε). Πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό.

» Επίσης, είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη Γερμανία».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact