Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με το Oruc Reis:
-Πέντε πλοία το συνοδεύουν.
-Η πορεία και η ταχύτητα του σκάφους δείχνουν πόντιση καλωδίων, παριστάνοντας πως γίνονται έρευνες.
-Εν τούτοις, τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, με τις εν λειτουργία μηχανές τους δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ORUC REIS
Γύρω από το Ορούτς Ρέις βρίσκονται μια φρεγάτα και τέσσερες μικρότερες κορβέτες.
Όπως διαβάζουμε από αναλυτές: Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry. Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, 40 περίπου ετών. Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες. Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK ή ADA οι οποίες εναλλάσσονται. Οι ADA είναι καινούργιες και δεν τις βλέπουμε συχνά. Βλέπουμε τις BURAK που είναι μισού αιώνα, με μηδαμινές δυνατότητες, καθώς κάνουν επίδειξη σημαίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε σε ανοιχτή θάλασσα, καθώς είναι παλιά σκάφη και με υποτυπώδη οπλισμό που δεν έχουν καν δυνατότητα αυτοάμυνας.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ;
Στην ουσία, τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Oruc Reis από την νηοψία, όπως εκτιμάται.
Αυτό γιατί η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μόνο αν οι Τούρκοι παραβιάσουν εθνικά χωρικά ύδατα, στο Αιγαίο εν προκειμένω αυτό αφορά τα 6 ναυτικά μίλια, εκτός και αν τα επεκτείνουμε στα 12.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ;
Μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος (μη συναινετική νηοψία) με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του λιμενικού (σώμα ασφαλείας, όχι στρατιωτικοί). Γι’ αυτό και οι Τούρκοι έχουν τα στρατιωτικά πλοία για να εμποδίσουν την νηοψία.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ;
Είναι τα «μάτια» και «τ’ αυτιά» των Ελλήνων, οι οποίοι αυτές πρέπει να ακούν και όχι τον κάθε τυχάρπαστο. Δίνουν, ακόμα μια φορά, την πλήρη εικόνα του τακτικού πεδίου και τα όσα επιχειρεί να πράξει η Τουρκία, περίπου -μέχρι στιγμής- στα 50 ναυτικά μίλια μακριά από το ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;
1. Από αέρος
Το αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ( Αεροσκάφος Επιτήρησης & Έγκαιρης Προειδοποίησης), EMB-145 H AEW&C ERIEYE, με περίπου 350 χλμ εμβέλειας του ραντάρ, είναι αυτό που δίνει σαφή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων.
Οι έμπειροι αεροπόροι και οι χειριστές των συσκευών του ιπτάμενου ραντάρ της 380 Μοίρας, κάθε μέρα δίνουν βροντερό «παρών» στο τακτικό πεδίο της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες στο Επιτελείο, Συνιστούν το μεγάλο άγρυπνο μάτι της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς είναι σε θέση να επιτηρούν ταυτόχρονα χιλιάδες στόχους, τόσο στον αέρα όσο και επί επιφάνειας της θάλασσας.
Το εν λόγω αεροσκάφος μπορεί να καλύπτει και κενά που ενδεχομένως υφίστανται από τις επίγειες εγκαταστάσεις έρευνας και επιτήρησης. Κατά αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν, επί της ουσίας, τον όποιο αιφνιδιασμό από την τουρκική αεροπορία και το ναυτικό, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν τα ψέματα της τουρκικής προπαγάνδας, τα οποία υιοθετούν ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολλοί στην χώρα μας.
Τέλος, τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν και το ηλεκτρονικό πεδίο μάχης. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι Τούρκοι να έχουν υπόψη πως άπαξ και εκπέμψουν οποιοδήποτε σήμα, αυτό θα εντοπιστεί αμέσως και η απάντηση θα ενεργοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Φυσικά αυτό αφορά και το ερευνητικό Oruc Reis, καθώς το ΑΣΕΠΕ βλέπει από πολύ μακριά τι ακριβώς πράττει το πλήρωμα του σεισμογραφικού και η «προστασία» του, δηλαδή τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
2. Στο νερό
Το Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει ένα ισχυρότατο πλέγμα επιτήρησης με τις κύριες μονάδες επιφανείας, δηλαδή φρεγάτες και πυραυλάκατους, Ταυτόχρονα πλέγμα παράκτιων επιτηρητικών φυλακίων σε όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου αποτελεί τα άγρυπνα μάτια των περασμάτων από το ανατολικό προς το κεντρικό Αρχιπέλαγος.
Πέραν τούτου, υπάρχουν και τα υποθαλάσσια «μάτια» τα οποία είναι και τα μόνα που δύναται να μεταφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα την πληροφορία της έναρξης ουσιαστικών ερευνών του Oruc Reis, στο Επιτελείο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες δεν είχε συμβεί.
Αόρατα και ακίνητα, πολλά μέτρα κάτω από το νερό, τα πληρώματα των υποβρυχίων μας ακούνε δεκάδες ή και εκατοντάδες μίλια μακριά από την θέση που έχουν λάβει και περιμένουν την λεία τους. Κατά συνέπεια οι εκπομπές των ηχοβολιστικών συσκευών αμέσως θα «συλληφθούν» από τα έμπειρα αυτιά των πληρωμάτων των υποβρυχίων.