ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί υποτίθεται ότι είναι οι σύμμαχοί μας;

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδορυ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι.

Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.

Στο ΝΑΤΟ έχουμε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης – ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί – μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι συμφωνεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι» – φίλοι των ΗΠΑ. «Έχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο – έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Συμμαχίας με τη στάση της σε σειρά ζητημάτων (π.χ. Ρωσία, προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι οι προκλήσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές για όλους τους Συμμάχους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνουμε την προσοχή και τα μέσα μας στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που εξέλαβα σήμερα μέσα στην αίθουσα, με παρόντες όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν μια πολύ ισχυρή επαναβεβαίωση αυτής της ενότητας», ανέφερε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές μέσα στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε 30 διαφορετικές Δημοκρατίες και φυσικά δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα ζητήματα», είπε. Στο τέλος – σημείωσε – οι διαφωνίες ξεπερνιούνται, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ για μια συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε την άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γ. Στόλτενμπεργεκ δήλωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν. Χαιρετίζω τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης υποστήριξης που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Χθες συμμετείχα στην Ομάδα Επαφής για την ‘Αμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ράμστάιν.

Όλοι συμφωνήσαμε στη σημασία της ενίσχυσης και της διατήρησης της στρατιωτικής μας υποστήριξης, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact