ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του φορτίου που ανατίναξε τη Βηρυτό

Ανταποκριτής του Guardian αποκάλυψε το πρόσωπο πίσω από το όνομα του Ρώσου ιδιοκτήτη του πλοίου, που σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, μετέφερε και εγκατέλειψε πριν 7 χρόνια το φορτίο νιτρικού αμμωνίου που ανατίναξε τη Βηρυτό.

Ο δημοσιογράφος έφερε στην επιφάνεια μία φωτογραφία του Ρωσοκύπριου Igor Grechushkin, ιδιοκτήτη του πλοίου Rhosus που τον Σεπτέμβριο του 2013 έδεσε στο λιμάνι της Βηρυτού. Στην ανάρτησή του δείχνει τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη πάνω σε μία μοτοσυκλέτα και αναφέρει ότι πιστεύεται πως ζει στην Κύπρο.

Το δίκτυο Shiparrested.com από το 2015 αναφέρει ότι ο Ρώσος που μετέφερε τo νιτρικό αμμώνιο στις αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού, είναι ιδιοκτήτης του πλοίου, το οποίο με σημαία Μολδαβίας, έδεσε στο λιμάνι της πόλης του Λιβάνου λόγω τεχνικών προβλημάτων στο ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

Όταν απαγορεύτηκε ο απόπλους του οι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν το πλοίο και του 2,750 τόνους νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι. Οι λιμενικές αρχές μετάφεραν, λόγω του κινδύνου που υπήρχε, όλο το φορτίο από το πλοίο στις αποθήκες του λιμανιού. Επτά χρόνια μετά το φορτίο παρέμενε στις αποθήκες παρότι διεκδικήθηκε νομικά από πολλούς πιστωτές.

Το πλοίο Rhosus, το οποίο συνελήφθη καθ ‘οδόν από το Μπατούμι, στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας, προς τη Μοζαμβίκη και δεν ανέκαμψε ποτέ – αφήνοντας το φορτίο του αγκυροβολημένο στο λιμάνι


Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ποσότητα νιτρικής αμμωνίας απασχολεί την κυπριακή αστυνομία, καθώς τον Ιούλιο του 2011 μια φονική έκρηξη άφησε πίσω της 13 νεκρούς στο Μαρί της Κύπρου. Σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από τι Ιράν με προορισμό τη Συρία, βρέθηκαν 101 κοντέινερς με εκρηκτικά. Με απόφαση του Δημήτρη Χριστόφια, το φορτίο αποθηκεύτηκε σε υπαίθριο χώρο και δεν είχε κατασχεθεί. Λόγως της υψηλής θερμοκρασίας, τα εκρηκτικά αλλοιώθηκαν και σκόρπισαν τον θάνατο.


Σύλληψη τρομοκράτη με νιτρική αμμωνία στη Λάρνακα

Το 2015 ένας 26χρονος Λιβανέζος, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ, συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές όταν εντοπίστηκε να έχει στοκάρει 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας, στο διαμέρισμα που έμενε στη Λάρνακα, στην περιοχή των Άγιων Αναργύρων. Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ. Τα εκρηκτικά καταστράφηκαν και ο Λιβανέζος απελάθηκε μετά από φυλάκιση 3,5 ετών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact