ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα – Τι κατέθεσε

Ο 27χρονος οικογενειάρχης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ζούσε στο Βοτανικό, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Ελαιώνα, με την 25χρονη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά που είχαν προλάβει να κάνουν στο Ισλαμικό Κράτος. Περιγράφεται ως απότομος, αλλά δεν είχε “πολλά-πολλά” με τους άλλους τροφίμους της δομής και έλεγε ότι ήθελε το άσυλο για να πάει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τι κατέθεσε – Πως έμπλεξε με ISIS

Ομολόγησε ότι τέσσερις από τους δεκάδες νέους άνδρες που δέρνονται και εξευτελίζονται, εκτελέστηκαν με πυροβολισμό. Για τους άλλους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι απέγιναν. Είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει σημασία. Εγώ είμαι αυτός που μου δείχνετε στο βίντεο, που χτυπάω και κλοτσάω αιχμαλώτους. Είναι από χωριό της Συρίας όταν είχαμε εισβάλει το 2014 που τους συγκεντρώσαμε σε ένα σημείο και αφού τους δέσαμε, αμέσως μετά τέσσερις από αυτούς τους σκοτώσαμε πυροβολώντας τους. Εγώ όμως δεν τους σκότωσα. Τους πυροβόλησαν αυτοί που βλέπετε να κρατούν Μ16». Ομως παραδέχεται ότι πολέμησε επί χρόνια και όπως είναι προφανές, κανείς δεν πολεμούσε στο ISIS χωρίς να σκοτώνει.

Είπε επίσης ότι η γυναίκα του ήταν αμέτοχη και το ίδιο υποστήριξε και εκείνη. Κατέθεσε ότι ο ίδιος (20 χρονών τότε) “έμπλεξε” με το Ισλαμικό Κράτος επειδή η οικογένειά του είχε βεντέτα με μέλη της φυλής Σαϊτάτ, όμως οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως φανατικό. Πάντως, κατά σύμπτωση, η φυλή που στοχοποιήθηκε ζούσε στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή αλ Ομάρ που συνορεύει με το Ιράκ και οι ισλαμιστές ήθελαν να ελέγχουν όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές μπορούσαν. Από το λαθραία εξαγώμενο πετρέλαιο έβγαζαν (μεταξύ άλλων) τα προς το ζην.

Ο ίδιος είπε ότι πολέμησε για άλλα 4 χρόνια μετά τη λήψη του βίντεο, έως το 2018. «Μετά πήρα τα παιδιά και τη γυναίκα μου να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας στην Ευρώπη», όταν δηλαδή πλέον το ΙSIS ηττάτο και δεν υπήρχε προοπτική. Πέρασαν κατά πληροφορίες από την Τουρκία και βρέθηκαν με πλωτό στη Λέσβο. Από τη Λέσβο, όπου υπέβαλαν αίτημα ασύλου, βρέθηκαν στη δομή του Ελαιώνα. Άσυλο δεν τους δόθηκε, ίσως επειδή ο άνδρας θεωρήθηκε ύποπτος και «το αίτημα εξεταζόταν».

‘Ηξεραν όντως ή έτυχε να τον βρουν;

Ο Μαράν ζούσε αποκομμένος αλλά οι διαπληκτισμοί στον Ελαιώνα είναι συχνοί μεταξύ των φιλοξενουμένων. Πρόσφατα, σε έναν από αυτούς, όπου ενεπλάκησαν πάνω από 25 άτομα, τραυματίστηκε ελαφρά από μαχαιριά και ο Μαράν. Διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία συνελήφθη. Δεν είναι σαφής ο λόγος που συνελήφθη στη δεδομένη στιγμή αφού υποτίθεται ότι οι αρχές ήξεραν από το 2019 τη δράση του στο Ισλαμικό Κράτος. Η Αστυνομία αναφέρει ότι σε έρευνα στον οικίσκο όπου διέμενε βρέθηκαν εν συνεχεία ψηφιακά αρχεία τα οποία μελετώνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την Αντιτρομοκρατική, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι τον είχε υπό παρακολούθηση από το 2019. Στο βίντεο, που βρήκε (ή της δόθηκε από ευρωπαϊκές υπηρεσίες) στον οικίσκο του τραυματία, ταυτοποιήθηκαν πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Μαράν.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η Αντιτρομοκρατική να γνώριζε όντως για τον δράση, αλλά να μην προχωρούσε σε σύλληψη και να τον παρακολουθούσε για να διαπιστώσει διασυνδέσεις του με άτομα που είχαν συνεχιζόμενη δράση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πιθανόν να συνελήφθη μετά το ποινικό επεισόδιο με τους μετανάστες, επειδή πλέον το Ισλαμικό Κράτος θα τον θεωρούσε “καμένο χαρτί” και δεν θα τον χρησιμοποιούσε. Η “γραμμή” του προς τους τζιχαντιστές είναι να μην δίνουν δικαιώματα, να περνούν απαρατήρητοι και να δείχνουν ως κάποιο βαθμό ενταγμένοι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Τη Δευτέρα απολογείται στον εισαγγελέα για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DAESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις, για άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact