ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη 11 ακρωτηριασμένα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό – Τι δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Συνταγματικές αλλαγές για την απλοποίηση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας θα προτείνει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο – μια υπόθεση που έχει συνταράξει την μεξικανική κοινωνία.

Σήμερα εξάλλου, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή όπου απήχθησαν οι φοιτητές έντεκα ακρωτηριασμένα πτώματα, πολλά από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα. Μερικά από τα απογυμνωμένα πτώματα είχαν απανθρακωθεί όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες που δημοσίευσαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινωνία και χιλιάδες διαδηλωτές να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία και η βαρβαρότητα στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς είναι –ακριβώς– διεφθαρμένοι αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι απήγαγαν τους 43 φοιτητές στην πόλη Ιγκουάλα του νοτιοδυτικού Μεξικού το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνδρες της τοπικής αστυνομίας απήγαγαν τους φοιτητές και τους παρέδωσαν στα μέλη μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ενός καρτέλ των ναρκωτικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι τους δολοφόνησαν και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματα τους.

«Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο σε μήνυμά του προς τους πολίτες. «Μετά την Ιγκουάλα, το Μεξικό πρέπει να αλλάξει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Πένια Νιέτο θα προτείνει στο Κογκρέσο μια σειρά μεταρρυθμίσεων: να διαλυθούν όλες οι δημοτικές αστυνομίες, καθώς θεωρείται ότι σε αυτές έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα, και να αντικατασταθούν από αστυνομικές διευθύνσεις σε πολιτειακό επίπεδο και στις 32 πολιτείες της χώρας. Το νέο μοντέλο θα σημάνει τη μετάβαση από «1.800 και πλέον αδύναμες δημοτικές αστυνομίες, που είναι εύκολο να διαφθείρονται από τους κακοποιούς, σε 32 ισχυρές διευθύνσεις ασφαλείας», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι θα στείλει στη βουλή ένα πακέτο νόμων και θα ζητήσει την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακόμη, ο πρόεδρος Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των δημοτικών αρχών, και ακόμη και την καθαίρεσή τους εάν αυτές υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι «εμπλέκονται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος», όπως τόνισε.

Ο Πένια Νιέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια υποσχόμενος να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 εξ αιτίας της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact