ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών – Πότε «ξεκλειδώνουν»

Με την έκρηξη ακρίβειας να συνεχίζεται χωρίς φρένο και τον πληθωρισμό να καταγράφει ανοδική τροχιά για 13ο συνεχόμενο μήνα και να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο πιέζοντας τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο στήριξης των πολιτών.

Οι νέες παρεμβάσεις θα «ξεκλειδώσουν» το φθινόπωρο με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος όπως δηλώνει θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του.

Ο εφιάλτης της ακρίβειας δείχνει να μην έχει τέλος και ο προϋπολογισμός επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί καθώς από τη μια πλευρά τα έσοδα παίρνουν βαθιά ανάσα από το ράλι του τουρισμού και από την άλλη οι δαπάνες απειλούνται με εκτόξευση στη σκιά της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους και με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί.

Η απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου θα βοηθήσει στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών όπως:

  • Ενας τρίτος γύρος του fuel pass έως το τέλος του 2022.
  • Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από το ράλι των καυσίμων και την ακρίβεια στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact