ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με το συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ -Πώς θα πληρώσουν όσοι δικαιούνται έκπτωση

Από μια μακροσκελή ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ και τις διορθώσεις που θα γίνουν, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο ούτε στη μια ούτε στην άλλη υπάρχει η πληροφορία που «καίει» όσους περιμένουν την επανεκκαθάριση του φόρου τους: Το πότε θα γίνει ο συμψηφισμός με τις δόσεις που θα αρχίσουν να πληρώνουν σε κάθε περίπτωση από τις 29 του μήνα!

Αν και το ερώτημα έχει τεθεί από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό ότι μεταφέρεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, όπως και το ότι οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνουν εκ των υστέρων, η ΓΓΔΕ δεν έχει απαντήσει ακόμα γιατί πολύ απλά δεν ξέρει! Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην ανακοίνωση που αποτυπώνει βήμα- βήμα τη διαδικασία των διορθώσεων και «απλώνει» το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Νοεμβρίου, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πριν από το Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αναμένονται συμψηφισμοί, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ο συμψηφισμός να γίνει με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διασταυρώσεις που απαιτούνται (π.χ. για το ποια ακίνητα ήταν πράγματι μη ηλεκτροδοτούμενα την περασμένη χρονιά).

Σε εκκρεμότητα είναι, επίσης, οι οδηγίες της ΓΓΔΕ για το πώς θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι τις διορθώσεις στο Ε9, όταν ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Το κρίσιμο είναι αφενός η ορθή συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα, τα οποία έχουν έκπτωση 60% αφετέρου η συμπλήρωση των στοιχείων των «κενών» που έχουν έκπτωση 20%. Επανέλεγχος θα χρειαστεί, επίσης, στα στοιχεία που αφορούν στα χαρακτηριστικά των ακινήτων- όπως ο όροφος, οι προσόψεις, ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός τους- αλλά και στα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις η επιβολή ακέραιου του φόρου σε δύο υπόχρεους που έχουν το 50% της κυριότητας έκαστος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact