ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με το συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ -Πώς θα πληρώσουν όσοι δικαιούνται έκπτωση

Από μια μακροσκελή ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ και τις διορθώσεις που θα γίνουν, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο ούτε στη μια ούτε στην άλλη υπάρχει η πληροφορία που «καίει» όσους περιμένουν την επανεκκαθάριση του φόρου τους: Το πότε θα γίνει ο συμψηφισμός με τις δόσεις που θα αρχίσουν να πληρώνουν σε κάθε περίπτωση από τις 29 του μήνα!

Αν και το ερώτημα έχει τεθεί από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό ότι μεταφέρεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, όπως και το ότι οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνουν εκ των υστέρων, η ΓΓΔΕ δεν έχει απαντήσει ακόμα γιατί πολύ απλά δεν ξέρει! Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην ανακοίνωση που αποτυπώνει βήμα- βήμα τη διαδικασία των διορθώσεων και «απλώνει» το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Νοεμβρίου, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πριν από το Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αναμένονται συμψηφισμοί, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ο συμψηφισμός να γίνει με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διασταυρώσεις που απαιτούνται (π.χ. για το ποια ακίνητα ήταν πράγματι μη ηλεκτροδοτούμενα την περασμένη χρονιά).

Σε εκκρεμότητα είναι, επίσης, οι οδηγίες της ΓΓΔΕ για το πώς θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι τις διορθώσεις στο Ε9, όταν ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Το κρίσιμο είναι αφενός η ορθή συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα, τα οποία έχουν έκπτωση 60% αφετέρου η συμπλήρωση των στοιχείων των «κενών» που έχουν έκπτωση 20%. Επανέλεγχος θα χρειαστεί, επίσης, στα στοιχεία που αφορούν στα χαρακτηριστικά των ακινήτων- όπως ο όροφος, οι προσόψεις, ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός τους- αλλά και στα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις η επιβολή ακέραιου του φόρου σε δύο υπόχρεους που έχουν το 50% της κυριότητας έκαστος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact