ΚΟΣΜΟΣ

Αλλος ένας 15χρονος σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία -Συνελήφθη και κρατείται

 γαλλική αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη στη σύλληψη ενός 15χρονου που φέρεται να σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση. 

Ο έφηβος χρησιμοποιούσε την υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram για να επικοινωνήσει με έναν Γάλλο τζιχαντιστή που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία ή το Ιράκ, τον Ρασίντ Κασίμ.

Γεννηθείς τον Σεπτέμβριο του 2001, ο μαθητής λυκείου συνελήφθη σήμερα νωρίς το πρωί και τέθηκε υπό κράτηση από τους αστυνομικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI), κοντά στο Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, του είχε «προταθεί να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια» και «διατηρούσε επαφές μέσω της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram με τον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους Ρασίντ Κασίμ» για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι καθοδήγησε τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στη Γαλλία από την περιοχή του Ιράκ ή της Συρίας.

Αυτό το δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου στα φόρουμ συζητήσεων ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση παρά μόνο έπειτα από πρόσκληση, θεωρείται σήμερα ένα από τα αγαπημένα μέσα επικοινωνίας των τζιχαντιστών.

Σήμερα το πρωί οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία του εφήβου στο ανατολικό Παρίσι.

Αυτή η σύλληψη πραγματοποιήθηκε 5 ημέρες έπειτα από εκείνη, το Σάββατο στο Παρίσι, ενός νεαρού ηλικίας 15 ετών επίσης, που σκόπευε να διαπράξει επίθεση με αιχμηρό όπλο υπό τις οδηγίες του Ρασίντ Κασίμ.

Ο Κασίμ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποστέλλει μέσω της υπηρεσίας Telegram καταλόγους με πιθανούς στόχους και σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο να διαπραχθούν στη γαλλική επικράτεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε σήμερα την «εξαιρετικά εντατική» δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών με στόχο «να αναγνωριστούν τα πρόσωπα εκείνα που είναι πιθανόν να περάσουν στη δράση».

«Η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι εντονότερη από ποτέ για λόγους που σχετίζονται με το επίπεδο απειλής και για λόγους που σχετίζονται με το κάλεσμα για διάπραξη δολοφονιών που απευθύνουν πρόσωπα στη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μέσα για να προτρέψουν ολοένα και νεότερους Γάλλους να περάσουν στη δράση» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Ρασίντ Κασίμ, 29 ετών, είχε παρακινήσει, με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο, τις πρόσφατες δολοφονίες ενός ζευγαριού αστυνομικών στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο και ενός ιερέα σε μια εκκλησία της Νορμανδίας στα τέλη Ιουλίου.

Στην τελευταία επίθεση «εκείνος ήλθε σε επικοινωνία με τους δύο δολοφόνους και τους παρείχε οδηγίες» επιβεβαιώνουν οι πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Ο ίδιος είχε καθοδηγήσει τις γυναίκες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα– μετά την ανακάλυψη ενός οχήματος παγιδευμένου με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι– προκειμένου να διαπράξουν την επίθεση που σχεδίαζαν.

«Αυτό που ξεχωρίζει τη Γαλλία (από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη) είναι το μεγάλο εύρος των προσώπων που στρατολογούνται: από την πόλη ή την ύπαιθρο, Μουσουλμάνοι ή πρόσωπα που έχουν προσηλυτιστεί, άνδρες ή γυναίκες» σημείωσε ο Αρνό Ντανζάν, ευρωβουλευτής που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

«Ενέργειες όπως η απόπειρα επίθεσης με φιάλες υγραερίου, το να δολοφονούν έναν ιερέα κόβοντάς του τον λαιμό ή η επίθεση όπου ένας άνδρας παρέσυρε με το φορτηγό που οδηγούσε ένα πλήθος ανθρώπων, όλα αυτά είναι σήμερα το πρόσωπο αυτής της απειλής» που αντιμετωπίζει η Γαλλία, τόνισε ο νομοθέτης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact