ΚΟΣΜΟΣ

Αμέρικαν… Μπαρ θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να μην καταθέσει, αλλά οι Δημοκρατικοί πιέζουν

Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη (02/05) κατάθεση του υπουργού Γουίλιαμ Μπαρ, σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ σήμερα καταθέτει σε επιτροπή της Γερουσίας. Και όλα αυτά με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει την εξουσία να αμφισβητήσει την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του προέδρου των ΗΠΑ (impeachment). Η ακρόαση του Μπαρ έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, με κεντρικό θέμα την αναφορά του Ρόμπερτ Μιούλερ, ενώ οι εξελίξεις θα τρέξουν ακόμη και στην περίπτωση μη εμφάνισης του υπουργού στο Κογκρέσο.

Το κλίμα πολιτικής σύγκρουσης καλλιεργήθηκε χθες, όταν η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδια της για την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας σήμερα το πρωί.

Η ψηφοφορία αυτή θα δίνει το δικαίωμα υποβολής πρόσθετων ερωτήσεων για μία ώρα στους δικηγόρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής, σχετικά με τα ευρήματα του Μιούλερ στην έρευνά του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν απειλήσει με την έκδοση κλήσης προς κατάθεση, στην περίπτωση που ο Μπαρ δεν εμφανιστεί για να καταθέσει.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο υποβολής δημόσιων ερωτήσεων στον Μπαρ σχετικά με την έρευνα του Μιούλερ, διαμορφώνοντας το πολιτικό περιβάλλον για μία εκρηκτική κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, την Πέμπτη.

Μέσω της εμμονής τους στο πλαίσιο της ακρόασης που έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί στην ουσία, ενθαρρύνουν το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε να αποδεχτεί την κατάσταση, είτε να υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση, αναφέρει το Politico.

«Οι μάρτυρες της κυβέρνησης ή οι όποιοι μάρτυρες είναι υποχρεωμένοι να έρθουν και να καταθέσουν σύμφωνα με το πλαίσιο της επιτροπής», δήλωσε ο δημοκρατικός, Τζέρι Νάντλερ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Υποτίθεται ότι θα εμφανιστεί την Πέμπτη. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αν δεν εμφανιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον Μπαρ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κέρι Κούπεκ, δήλωσε ότι ο Μπαρ ήταν ο μόνος που ζήτησε να καταθέσει εθελοντικά ενώπιον του Κογκρέσου για την αναφορά του Μάλερ. «Έτσι, τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να είναι αυτά που θα κάνουν τις ερωτήσεις», είπε η ίδια. «Είναι ευτυχής (ο Μπαρ) να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών σχετικά με την αναφορά του Μιούλερ», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί βλέπουν τη στάση που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, απλά ως τη συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την υποβάθμιση των ερευνών τους με στόχο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τον Λευκό Οίκο.

Τα μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν πως επιτρέποντας στους δικηγόρους της επιτροπής να υποβάλουν ερωτήσεις στον Μπαρ, οι ερωτήσεις αυτές, θα συμπληρώσουν το πλαίσιο των σκληρών ερωτήσεων που προγραμματίζουν να του υποβάλλουν οι ίδιοι μεθαύριο το πρωί.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται ότι επιθυμεί να υπαγορεύσει την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό είναι ουσιαστικά μη αποδεκτό από εμάς», δήλωσε ο δημοκρατικός, μέλος της επιτροπής, Τζέιμι Ράσκιν.

«Είναι προφανές ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν του λέμε πως θα πραγματοποιεί τις συναντήσεις του. Έτσι κι αυτός δεν μπορεί να μας πει πως θα κάνουμε τις δικές μας συναντήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να φοβάται τις ερωτήσεις ενός δικηγόρου», πρόσθεσε καυστικά ο Ράσκιν.

Στον Λευκό Οίκο, η εκπρόσωπος Τύπου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το εξετάζουμε όλο αυτό». Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει «να είναι όσο το δυνατό πιο συνεργάσιμη».

«Αλλά, την ίδια στιγμή», πρόσθεσε η Σάντερς, «πρέπει να εξετάσεις την απαράδεκτη συμπεριφορά, ιδίως των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων οι οποίοι…, ρωτούν για πράγματα για τα οποία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απαντηθούν, για τα οποία γνωρίζουν ότι δεν έχουν νομική εξουσία να ρωτούν και ειλικρινά ενεργούν σαν να είναι παιδιά», είπε η ίδια.

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων παίρνουν την μεριά του Μπαρ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο που να επιτρέπει σε υπαλλήλους της επιτροπής, να κάνουν ερωτήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ένας βοηθός των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι αυτό θα ήταν «ασέβεια προς το γραφείο» του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλαδή να υπάρξει προσωπικό της επιτροπής που θα υποβάλλει ερωτήσεις στον Μπαρ.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επικαλούνται περιστατικά του παρελθόντος κατά τα οποία αξιωματούχοι της κυβέρνησης δέχθηκαν ερωτήσεις από το προσωπικό των επιτροπών στην διάρκεια ακροάσεων, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Έντουιν Μις δέχθηκε ερωτήσεις στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα το 1987.

Ακόμη άγνωστο εάν ο Μπαρ δώσει το «παρών»

Οι Δημοκρατικοί παραθέτουν ότι προσωπικό της επιτροπής έθεσε ερωτήσεις σε μάρτυρες στη διάρκεια των ακροάσεων του Ρίτσαρντ Νίξον και του Μπιλ Κλίντον για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών τους, ενώ κατά την προηγούμενη χρονιά, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ζήτησαν τη βοήθεια ενός εξωτερικού δικηγόρου για να υποβάλει ερωτήσεις στην Κριστίν Μπλάζι Φορντ, της γυναίκας που είχε καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση τον Μπρεντ Κάβανο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Προσωπικό των επιτροπών συμμετείχε επίσης στις ακροάσεις του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Λορέτας Λιντς, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρώτη διετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε διαμορφωθεί μία σαφή εικόνα στο Κογκρέσο για το αν ο Μπαρ θα τιμήσει τη δέσμευσή του να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προγραμματισμένη για μεθαύριο κατάθεσή του. Η κατάθεση αυτή, είναι η μία από τις δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις του υπουργού στο Καπιτώλιο, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, θα έχει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) την πρώτη ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις στον Γουίλιαμ Μπαρ.

Στην επιτροπή αυτή, συμμετέχουν τρία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020 (Έϊμι Κλόμπουτσαρ, Κόρι Μπρόκερ και Καμάλα Χάρις) που αναμένεται να δραματοποιήσουν -για προεκλογικούς λόγους- την ακρόαση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact