ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός γερουσιαστής σε Πομπέο: Τι κάνατε για τον Ερντογάν και τον γαμπρό του;

Για την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους και έσπασε το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, απαίτησε σήμερα να αναλυθεί πλήρως ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αμαφορικά με τη χειραγώγηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την προώθηση των δικών του συμφερόντων, τα οποία βάζει πάνω από αυτά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, όπως τονίζεται.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρεται συγκεκριμένα και στην υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους και έσπασε το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, και την οποία προσπάθησε να διασώσει ο κ. Τραμπ.

Η επιστολή του γερουσιαστή ακολουθεί τους εκρηκτικούς ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον που κατηγορεί τον κ. Τραμπ για πολλαπλές «παραβάσεις όπως αυτή της Ουκρανίας» σε ολόκληρη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι έχετε κάνει για να αντιστρέψετε τις προσπάθειες του Προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει ο κ. Μενέντεζ στον κ. Πομπέο.

Ο γερουσιαστής ζήτησε από τον κ. Πομπέο να διευκρινίσει ποιες ενέργειες έκανε ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τον κ. Τραμπ για ορισμένα από τα βασικά γεγονότα όπως αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Μπόλτον, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζίνπινγκ να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές του 2020 ενισχύοντας την αγορά γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Επιπλέον, ο Μενεντέζ ερωτά τον κ. Πομπέο σχετικά με την υπόσχεση του κ. Τραμπ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα φροντίσει» για την αμερικανική έρευνα για μια τουρκική εταιρεία (την τράπεζα Halkbank) που βρίσκεται υπό έρευνα για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν.

«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ και των εκθέσεων ότι ο κ. Τραμπ έχει συζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις δικές του εκλογικές προοπτικές με ξένους ηγέτες», γράφει ο γερουσιαστής.

«Η Επιτροπή πρέπει επίσης να εξετάσει το ρόλο σας (λέει στον κ. Πομπέο) σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που, εάν υπάρχουν, έχετε λάβει για να προωθήσετε την προσωπική ή εκλογική ατζέντα του Προέδρου και ποια μέτρα, εάν υπάρχουν, έχετε λάβει για να προστατεύσετε και να προωθήσετε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος προφανώς επιδιώκει μια προσωπική ατζέντα.”

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact