ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση διακοπή των εχθροπραξιών στην Υεμένη ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Χοντάιντα

«Άμεση διακοπή» των εχθροπραξιών στην Υεμένη ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως απειλούν την πολιτική διαδικασία που έχει σκοπό να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, με ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες Πέμπτη.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους μπροστά στη σημαντική κλιμάκωση της βίας στη Νεμ και στην Τζουφ», στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, καθώς και για «τις συνέπειες που έχει στους αμάχους, χιλιάδες εκ των οποίων εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Χοντάιντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που είχε συμφωνηθεί στη Σουηδία τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ζητούν ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, να «σταματήσουν όλες οι κινήσεις εκφοβισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» και ανεμπόδιστη πρόσβαση» των οργανώσεων αρωγής κυρίως στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης αυτής ακολουθεί την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ την Τρίτη κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ξανάρχισαν πριν από δεκατέσσερις ημέρες, έπειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, με δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Κατά εκτιμήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο πόλεμος στο φτωχότερο κράτος του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους. Η χώρα βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact